Co na obiad dla maluszka? Urozmaicaj dietę i wprowadzaj nowe smaki krok po kroku

Większość mam, szczególnie tych młodych, zastanawia się, jak mądrze urozmaicać dietę swojego dziecka i przyzwyczajać je do nowych smaków oraz konsystencji. Jakie składniki wprowadzać? Zupka, kaszka, może ryby lub poobiednie deserki? Zmiany należy wprowadzać już od szóstego miesiąca życia, a z czasem jadłospis staje się coraz łatwiejszy i upodobniony do „dorosłego” menu. Specjalnie dla Ciebie, przygotowaliśmy poradnik, dzięki któremu ułatwisz sobie i swojemu maluchowi przejście przez ten trudny etap.

Do 6. Miesiąca
Do tego czasu nie powinnaś specjalnie zaprzątać sobie głowy urozmaicaniem dziecięcego jadłospisu. Przez pierwsze kilka miesięcy zalecane jest podawanie jedynie mleka. Wielu lekarzy doradza, by zmiany zaczynały nadchodzić około 6. miesiąca życia. Pamiętaj jednak, że to nie kalendarz a Twój lekarz ustali najdogodniejszy termin na poszerzanie diety Twojego maluszka. Niektórzy rodzice wprowadzają dodatkowe produkty już od 4. miesiąca życia.

Wszystkie zmiany powinny być wprowadzane stopniowo, by pozwolić na łagodne odstawienia pokarmu matki. Z medycznego punktu widzenia pokarm matki zaspokaja potrzeby dziecka przez pierwszy okres jego życia, zaopatrując maleńki organizm we wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla jego prawidłowego rozwoju - białka, węglowodany, witaminy i minerały. Po stopniowym odstawieniu dziecka od piersi, dieta malucha musi być zatem dostarczyć wystarczającą ilość wszystkich potrzebnych składników.

Pierwsze posiłki powinny być jednoskładnikowe: gotowana marchewka lub dynia, starte surowe jabłuszko. Po jabłuszku możesz podawać kolejno dynię, marchewkę, ziemniaka, brokuł, śliwkę, winogrono i owoce leśne. Stopniowo możesz również podawać małe ilości produktów zawierających gluten.

7 – 9 miesiąc
To bardzo ważny czas w życiu maleństwa, ponieważ właśnie wtedy czeka je dużo zmian. Do diety powinno się bowiem wprowadzać mięso oraz ryby. Nie muszą być to jałowe papki, które podawałaś mu do tej pory. Spróbuj na przykład dań, takich jak BoboVita Kuchnie Europy - Hiszpański tuńczyk z ryżem i cukinią. BoboVita Kuchnie Europy to propozycja obiadków i deserków dla małych smakoszy, które zostały przygotowane z myślą o odkrywaniu nowych smaków.Linia obejmuje 7 posiłków inspirowanych kuchnią oraz kulturą jedzenia czterech państw: Włoch, Hiszpanii, Francji i Portugalii.Każde danie wyróżnia charakterystyczny dla danej kuchni europejskiego kraju składnik, dzięki czemu posiłek przywodzi na myśl kulinarny klimat danego kraju. Hiszpański tuńczyk z ryżem i cukinią to posiłek, który z pewnością pozwoli Twojemu bobasowi poznać nowe, wcześniej nieodkryte smaki. Dla delikatnego organizmu dziecka najlepsze są ryby żyjące w dużych akwenach oceanicznych i poddane wielu rygorystycznym kontrolom, dlatego tuńczyk będzie doskonałym wyborem. Co więcej, warzywa użyte do produkcji tego dania zostały ugotowane na parze, co pozwoliło zachować większość witamin i minerałów w nim zawartych. Produkt jest bez konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku.

Wszyscy kochamy desery, dlatego nie powinniśmy odmawiać tej przyjemności naszym pociechom. Około 9 miesiąca możesz podać mu Domowe Pyszności - Naleśniczki z musem jabłkowym HiPP. Domowe Pyszności, to wyśmienite dania, przygotowane według tradycyjnych domowych receptur– smaczne naleśniczki z dodatkiem delikatnego musu jabłkowego oraz ryż mleczny z przetartymi jabłkami urozmaicą jadłospis małego smakosza. Niewątpliwym atutem tej serii jest duża porcja posiłku, która z powodzeniem zaspokoi apetyt dziecka między posiłkami głównymi w ciągu dnia. Te deserki możesz podawać na ciepło i na zimno. Nie zawierają składników modyfikowanych genetycznie. W składzie znajdziemy gluten, który należy wprowadzać do diety dziecka (jeśli nie ma alergii na tego typu składniki).

10 – 12 miesiąc
W czwartym kwartale życia następuje dalsze urozmaicenie diety, która powoli zaczyna upodabniać się do diety dorosłych. Wyodrębniają się posiłki - trzy obfitsze (śniadanie, obiad, kolacja) i dwa lżejsze, przeważnie owocowe (drugie śniadanie i podwieczorek). Jeśli maluch nie zdradza objawów alergii, można wprowadzić gluten (w postaci pieczywa i kaszki pszennej), a także krowie mleko (w postaci twarożku, jogurtu, masła).W dziesiątym miesiącu można zacząć wprowadzać przekąski i niewielkie ilości pieczywa.Dziecko na tym etapie może jeść kawałki gotowanych warzyw i miękkie surowe owoce takie jak: banan, obrane bezpestkowe winogrona, brzoskwinie, morele czy awokado. Teraz dieta maluszka to prawdziwe szaleństwo – możesz podać mu deserek w postaci… jabłuszka i mango w ananasowym sosie z kluseczkami (Gerber)!Taka mieszanka jest doskonałym źródłem witaminy C, która wspomaga odporność organizmu.Zgodnie z przepisami prawa nie zawiera substancji konserwujących i barwników. Jak go przygotować? Wystarczy, że lekko podgrzejesz mix i już – deserek gotowy! Skład słoiczka to jabłka (55%), sok ananasowy (18%), mango (13%), makaron (mąka z pszenicy durum, woda) (5%), cukier, skrobia kukurydziana, sok cytrynowy, witamina C. Zawiera gluten oraz mleko.
Powodzenia!

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum oraz Politykę Prywatności.

25.09.2015, 17:07

Nie kupujcie hipa. polecam gerbera. tylko uważajcie, bo niektore sklpey nie pokazują pełnej oferty, więc warto pytać, bo np. tutaj: www.patiimaks.pl warto napisać mail, obsluga zawsze stara się zorganizować to czego szukam. I serio hip - nie, gerber - tak

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować Nie działa? Spróbuj wyłączyć Adblock samodzielnie w ustawieniach.