Jesienne zarybianie mazurskich jezior
W zarybieniach uczestniczyli pracownicy Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego.
Z uwagi na rosnące zapotrzebowanie na wysoko cenione i luksusowe z kulinarnego punktu widzenia mięso, niezbędne są zarybienia węgorzami, gdyż ich liczba przepływająca samodzielnie przez Morze Bałtyckie do jezior śródlądowych jest zbyt mała.
W jeziorach ryby będą przebywały do osiągnięcia dojrzałości płciowej. Okres ten trwa 7-10 lat. Samice węgorza osiągają długość nawet do 200 cm i wagę do 9 kg. Samce są zdecydowanie mniejsze - osiągają maksymalnie 60 cm i ważą do 350 g.
Węgorz jest gatunkiem wyjątkowo zagadkowym i tajemniczym, gdyż jest rybą katadromiczną, która na tarło wędruje przez 180–250 dni do Morza Sargassowego. Ryba pokonuje w tym czasie dystans około 8 tys. km. Jest to najdłuższa znana nauce wędrówka na tarliska dokonywana przez ryby. Po tarle węgorze giną. Wyklute z ikry larwy podejmują trwającą 3 lata wędrówkę ku wybrzeżom Europy.
Należy podkreślić, że węgorz należy do gatunku zagrożonego wyginięciem z powodu zanieczyszczenia wód, nadmiernego odławiania, przegradzania rzek przez budowle hydrotechniczne oraz chorób pasożytniczych.
źródło: warmia.mazury.pl
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?