Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kapusta z grzybami

Robert Orzechowski
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami Babciagramolka-Bunia
Potrawa na wigilię. Kapusta z grzybami

radycyjna potrawa na Wigilię . Wspaniała . Aromatyczna .
Czas : 4 dni

Składniki :
3 kg kiszonej kapusty
1 słoik suszonych grzybów( taki 1/2 litra objętości - nie umiem ile to jest na wagę , w każdym razie grzybów ma być dużo )
1 szklanka oliwy słonecznikowej
pieprz mielony
maggi w płynie ( lub warzywne kostki bulionowe cukier ( lub miód )
Potrawę zaczyna się przygotowywać cztery dni przed Świętami . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować przez 2 godziny.Odcedzić . . Grzyby namoczyć , zalać wodą i ugotować . Odcedzić ( wodę z gotowania wlać do kapusty ) . Grzyby drobno pokroić , wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 2 godziny . Zostawić w chłodzie do następnego dnia . Znów dusić 2 razy po 2 godziny . Doprawić pieprzem i maggi, miodem ( lub cukrem ) . Przez następne dwa dni do Wigilii podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po ½ godziny.

Z tej kapusty robić pierogi z kapustą i grzybami . A jak zostanie po Świętach to doskonale nadaje się na bigos ( będzie fantastyczny ) , lub łazanki z kapustą .

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Dania Wigilijne[/a][/sc]
[sc][a]http://olsztyn.naszemiasto.pl/serwisy/dania_swiateczne
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto