Kutia :
Pszenica z makiem i miodem. Tradycyjne danie wigilijne rodem z Kresów. Nie wszyscy za tym przepadają.
Czas: 5 godzin + 12 godzin moczenie pszenicy
Składniki: 30 dag pszenicy (bez łusek)
20 dag maku
orzechy łuskane
rodzynki
miód
Pszenicę namoczyć na noc. Gotować 4 godziny, aż będzie miękka. Odcedzić. Mak sparzyć i ugotować. Zemleć 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę, mak, miód, rodzynki, posiekane orzechy.
Niektórzy dodają jeszcze słodkiej śmietanki.
Przepis: Babciagramolka-Bunia
Dania Wigilijne[/a][/sc][sc][a]http://olsztyn.naszemiasto.pl/serwisy/dania_swiateczne
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?