Ryby marynowane w różnorakich marynatach to mój ,, konik ,, .Słodko pikantne smaki szczególnie w połączeniu z owocowymi smakami bardzo nam odpowiadają .
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 steki z łososia
1/2 cytryny
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu
sól
2 łyżki mąki
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
2 łyżki sosu Teryiaki
2 świeże figi
Umyte i osuszone steki ułożyć w zamykanym pojemniku .Zrobić marynatę z soku z cytryny, 2 łyżek oleju ,2 łyżeczek miodu, 2 łyżek sosu Teryiaki , pieprzu .
Zalać rybę i zostawić na 30 minut w lodówce .
Obetrzeć marynatę i osuszyć steki papierowymi ręcznikami kuchennymi , posolić .
Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść steki . Smażyć na rumiano z obu stron dodając w ostatniej fazie smażenia masło .
Figi umyć i przekroić na ćwiartki .Włożyć w marynatę z łososia . Po usmażeniu łososia na patelnię dodać figi i chwile obsmażyć - tak by przeszły smakiem a nie rozpadły się .
Przed podaniem posypać rybę i figi grubo mielonym pieprzem .
Przepis: Babciagramolka-Bunia
Dania Wigilijne[/a][/sc][sc][a]http://bialystok.naszemiasto.pl/serwisy/dania_swiateczne
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?