Masz ochotę na coś słodkiego? Czas na gofry. Sprawdź najlepsze przepisy

Gofry są świetną bazą do deserów. Możesz na nie ułożyć tak wiele składników, ile jest w stanie strawić Twój żołądek. Oczywiście nie położysz sardynek na bitą śmietanę, ale wszelkie owoce, dżemy i słodkie dodatki można ze sobą łączyć dowolnie. I mimo że uczono Cię, by nie bawić się jedzeniem, w tym przypadku jest to zrozumiałe i dozwolone.

Gofry nie zawsze miały taki kształt jak dziś. Niegdyś przybierały formę placków o nieregularnych kształtach i grubości. Dopiero w drugiej połowie XIX wieku wymyślono pierwszą maszynę, która tworzyła ciasto podobne do tego, znanego nam z dzisiejszych czasów. I niby zostały ujęte w pewne ramy, ale nadal mogą być bazą do kreatywnej zabawy kulinarnej, polegającej na dobieraniu do nich dodatków i dekorowania ich wedle własnej fantazji.

Przepis na ciasto gofrowe jest bardzo prosty. Wystarczy zmieszać ze sobą: 2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju i odrobinę cukru. Oczywiście proporcje możesz zmieniać według własnych preferencji. W marketach dostępne jest też gotowe ciasto w płynie, ale większa satysfakcja płynie ze zrobienia go własnoręcznie. Jeżeli ciasto jest już gotowe, wlej je do gofrownicy. Ale jaką wybrać?

Ostatnio wróciła moda na urządzanie mieszkań w stylu retro. Dodatki stylizowane na te sprzed kilkudziesięciu lat wracają do łask również w kuchni. Gofrownica Ariete 187 Party Timenawiązuje do amerykańskiej klasyki, m.in. charakterystycznym kolorem oraz detalami na kantach urządzenia. Gdy urządzenie jest gotowe do pracy, zasygnalizuje to lampką. Po wypieczeniu gofrów, również da znać diodą. Ma nieprzywierającą powłokę, więc nie musisz zdrapywać ciasta nożem, rysując przy tym foremki. Blokada zamknięcia zapobiegnie przypadkowemu otwarciu w trakcie przygotowywania gofrów. Po skończonej pracy kabel możesz nawinąć na wygodny uchwyt i przechowywać sprzęt w pionie.

Jeżeli wolisz coś bardziej stonowanego, wybierz model Eldom WA 1S. Klasyczny wygląd wkomponuje się idealnie do każdej kuchni. Obudowa ze stali nierdzewnej zapewnia trwałość na lata oraz gwarantuje łatwość utrzymania urządzenia w czystości. Duża moc urządzenia (1000 W) pozwala na szybkie i sprawne wypieki. Dodatkowo sprzęt ma pięć stopni regulacji temperatury, więc gofry wyjdą zawsze tak chrupiące, jak lubisz najbardziej. Dwie foremki mają powłokę antyadhezyjną, która zapobiega przyklejaniu się ciasta.

Gofry można również przyrządzić w wersji wytrawnej, czyli na słono. Zamiast cukru, dodaj szczyptę soli, a zmienią one smak nie do poznania. Możesz położyć na nich ser, który się lekko roztopi, a na to wędlinę i warzywa, co będzie świetną alternatywą dla klasycznych kanapek. W takiej wersji jadano gofry dawniej.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować Nie działa? Spróbuj wyłączyć Adblock samodzielnie w ustawieniach.