18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mocno grzybowa wigilijna kapusta

Robert Orzechowski
Mocno grzybowa wigilijna kapusta
Mocno grzybowa wigilijna kapusta Babciagramolka-Bunia
Potrawa na wigilię. Mocno grzybowa wigilijna kapusta.

Tradycyjna potrawa na Wigilię . Wspaniała . Aromatyczna .

Czas : 5 dni

Składniki :
3 kg kiszonej kapusty ( z marchewką )
1 słoik suszonych grzybów ( podgrzybki, kozaki )
20 kapeluszy suszonych prawdziwków
1,5 szklanki oliwy słonecznikowej ( lub z pestek winogron )
pieprz grubo mielony kolorowy
miód
3 łyżki masła
sos sojowy
3 cebule

Potrawę zaczyna się przygotowywać 5 dni przed Świętami . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Gotować przez 2 godziny . Odstawić w zimne miejsce ( ja wystawiam na mróz na balkon ).w ciągu pierwszego dnia gotować kapustę jeszcze 2 razy po 2 godziny ,
Drugiego dnia namoczyć i ugotować grzyby . Odcedzić. Wodę z gotowania zostawić i dolać do kapusty . Grzyby drobno pokroić .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby ( ok. 5 minut – mieszając ), wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez 2 godziny trzy razy w ciągu dnia wystawiając na mróz pomiędzy gotowaniem . Zostawić w chłodzie do następnego dnia .
Trzeciego dnia doprawić do smaku pieprzem , miodem , sosem sojowym .Dodać podsmażoną na złoto na kilku łyżkach oleju cebulę .
Czwartego i piątego dnia znów dusić 2 razy po 1 godzinie .
Wywar z gotowania powinien prawie całkowicie odparować .Kapustę trzeba mieszać i podgrzewać na bardzo małym gazie by sie nie przypaliła .

Trzeciego dnia po doprawieniu odkładam sobie porcję na farsz do pierogów z kapustą i grzybami , paszteciki, kulebiaki .
Po ugotowaniu oddzielam porcję na Wigilię a resztę mrożę w porcjach na zapas do łazanek z kapustą , jako dodatek do pieczonych mięs itp. . Mimo że w zasadzie na Wigilię potrzebuję na 2 osoby nie więcej niż 30 dag takiej kapusty robię dużą porcję bo jak już się gotuje to mogę jej zrobić na zapas .
Czasem robię też na jej bazie po Świętach bigos dodając mięsa które piekłam na Święta i wędliny które na Święta kupowałam .

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Dania Wigilijne[/a][/sc]

[sc][a]http://bialystok.naszemiasto.pl/serwisy/dania_swiateczne
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto