Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mroźna historia lodów. Jak powstały?

MiP
freeimages.com
Historia powstania lodów obrosła w legendy. Kilka nacji przyznaje się do wynalezienia mroźnego deseru. Przeczytajcie, jak lody pojawiły się i ewoluowały na przestrzeni wieków.

Artykuł towarzyszy plebiscytowi "Najlepsze lody w mieście" w ramach akcji Ulica.naszemiasto.pl.

Podobnie jak wiele wynalazków i cywilizacyjnych osiągnięć odkrycie lodów przypisywane jest Chińczykom. Podobno miały zostać stworzone w tajemniczym Państwie Środka pięć tysięcy lat temu, a recepturę miał wykraść pod koniec XIII wieku Marco Polo. Jest w tym ziarno prawdy, ponieważ wenecki podróżnik spędził tam kilkanaście lat i świetnie poznał kulturę Chińczyków.

Początki przygody lodów jako deseru datuje się również na czasy starożytnej Grecji. Tu podobno mieszano lód z sokami owocowymi i winem, a amatorem tych zimnych słodkości miał być Neron.

Pierwsze dokumenty opisujące lody jako zamrożony produkt spożywczy pochodzą z XVI-wiecznych Włoch. Nie kucharze czy cukiernicy, lecz uczeni dokonali słodkiego odkrycia. Włożyli mieszaninę cukru, wody i owocowego syropu do niewielkiego naczynia, a to umieścili w pojemniku z pokruszonym lodem zasypanym solą. Zawartość naczyńka zamarzła. Rozpoczęło się ulepszanie mieszanki, a pierwsze sorbety trafiły na stoły arystokratów.

Popularność przez francuskie podniebienie

Lody upowszechnili jednak Francuzi. Dwór Ludwika XIV miał bardzo mocną pozycję i spoglądali nań arystokraci z całej Europy. Stąd rozprzestrzeniła się moda na jedzenie lodów. Bardzo popularne było podawanie podczas uczt lodów w kształcie ryb, kawałków dziczyzny czy owoców, nie brakowało też zimnych przysmaków w formie zamków czy statków.

W XVIII wieku lody trafiły do paryskich kawiarni i poznali je mniej zamożni mieszczanie. Paryscy cukiernicy zaczęli propagować wiedzę na temat wyrobu lodów i zaczęto je przyrządzać również w domach. Wachlarz smakowy był już wtedy bardzo szeroki od kremów lodowych na bazie śmietany przez truskawkowe, porzeczkowe, gruszkowe, ananasowe czy cytrynowe.

Masowa produkcja w USA

Lodowa historia rozwinęła się, gdy receptura i technologia wyrobu trafiła za ocean. Amerykanie szybko podchwycili deserowy temat. Pierwszą lodziarnie w 1770 roku w Nowym Jorku otworzył co prawda Włoch, ale Amerykanie powoli rozprzestrzeniali wiedzę o lodach na inne części kraju. W połowie XIX w. W Baltimore otwarto pierwszą wytwórnię lodów. Sukces masowej produkcji spowodował, że kolejne fabryki zaczęły wyrastać jak grzyby po deszczu.

Na przełomie XIX i XX w. w sklepach można było kupić również maszyny do domowego wyrobu lodów. Mroźny deser gruntownie się upowszechnił i występował już w setkach smakowych wariacji. W okresie międzywojennym popularne stały się uliczne stragany z lodami. Sprzedawano je w kubeczkach wielorazowego użytku, zawijano w papier, by wreszcie nakładać na wafle czy gofry. Od tamtej porty popularność lodów na świecie nie maleje.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto