Patelnia grillowa czy grill elektryczny. Co wybrać?

Materiał partnera zewnętrznegoZaktualizowano 
Przyzwyczailiśmy się do grilla na tyle, że nie traktujemy tej formy przyrządzania jedzenia jako mody zza oceanu. Stało się to obowiązkowym punktem wypadu nad jezioro, na działkę czy imprezy w ogrodzie.

Jednak przy obecnej aurze grillowanie może nie być komfortowe i lepiej zorganizować kulig z ogniskiem. Ale to nie znaczy, że nie możesz poczuć smaku potraw z rusztu zimą. Są sposoby, by w domowym zaciszu przypomnieć sobie aromaty z letniego barbecue. Soczyste mięsa w kruchej skorupce, podsmażone warzywa, a także roztapiane sery i rozpuszczone owoce – wszystko z grilla smakuje lepiej. Jest też oczywiście zdrowsze, bo do przygotowania nie używasz tłuszczu, a jego nadmiar z mięs wytopi się w trakcie przyrządzania. To wszystko możesz mieć na swoim talerzu na dwa sposoby.

Pierwszy z nich polega na przyrządzeniu potraw na patelni grillowej. Jeśli użyjesz dobrego sprzętu, to nie rozróżnisz rzeczy przygotowanych na palniku od tych na kratce. Ważne jednak, by miała warstwę zabezpieczającą przed przywieraniem. Model Talent od Tefala ma zaawansowaną technologicznie powłokę Titanium Pro. Zapobiegnie ona przyklejaniu się jedzenia i ułatwi mycie. Dodatkowo, jest wyjątkowo odporna na zarysowania. Czerwona kropka Thermo-Spot wskaże idealną temperaturę smażenia. Jest także bardzo dobrze wyważona, przez co łatwo się nią operuje. Tej patelni możesz używać na wszystkich rodzajach kuchenek.

Druga metoda, to przyrządzenie potraw na grillu elektrycznym. Taki sprzęt przyda się w miejscach, gdzie nie masz dostępu do kuchenki lub gdy przygotowujesz większą imprezę, a palniki są zajęte przez inne, gotujące się smakołyki. Świetnie sprawdzi się również latem nad jeziorem, jeśli nie lubisz zapachu spalanego węgla lub gdy mieszkasz w bloku i grillujesz na balkonie. Przy tym wyborze istotna jest moc urządzenia, która gwarantuje szybkość działania. Grubość płyty grzewczej jest też bardzo istotna. Ta w grillu elektrycznym Philips HD 4417 ma aż 6 milimetrów, a 2000 W wystarczą, by urządzenie momentalnie było gotowe do użycia i by zagwarantowało stabilną pracę. Tacka ociekowa odprowadzi nadmiar tłuszczu, a jej konstrukcja zapobiega dymieniu. Termostat powoli Ci dobrać odpowiednią do produktów temperaturę smażenia.

Grillowanie to świetny pomysł zarówno na rodzinny obiad, ale i na imprezę ze znajomymi. I wcale nie trzeba czekać do lata, by świetnie bawić się w gronie najbliższych. Do tego jedzenie z rusztu ma specyficzny i niepowtarzalny aromat oraz jest o wiele zdrowsze niż tradycyjne potrawy przygotowywane na rozgrzanym oleju. Spróbuj poeksperymentować ze smakami i łączyć te, których dotychczas nie zestawiałeś ze sobą. W zimie weekendy też mogą kojarzyć się z grillowaniem!

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3