Pij herbatę na zdrowie

Herbata pobudza, odmładza, reguluje układ trawienny, krwionośny, nerwowy, przeciwdziała starzeniu, wzmacnia odporność i działa na kilka innych leczniczych sposobów. Rzecz w tym, że nie ma jednej, uniwersalnej "superherbaty". Dlatego podpowiadamy jak odpowiednio przygotować napar z każdej z nich, by zachować wszystkie prozdrowotne właściwości.

Najpopularniejsze, czarne herbaty powstają z fermentowanych liści. Swoją barwę zawdzięczają procesowi utleniania. Dzięki niemu są przygotowane do zaparzania, zachowują większość swoich właściwości oraz ciekawy aromat. Aby wydobyć z niej to, co najlepsze, kluczowy jest sam sposób parzenia: jak długo i w jakiej temperaturze (nie każdy gatunek można zalać wrzątkiem).

Jeśli chcesz poczuć różnicę, sięgaj po herbaty liściaste i unikaj cukru. Oprócz tego na smak napoju wpływa inny, pozornie „zwyczajny” składnik – woda. Twarda, nalana prosto z kranu do dzbanka ze starym sitkiem smakuje zupełnie inaczej niż przefiltrowana i dopiero wtedy zagotowana. Dlatego warto zainwestować w dzbanek filtrujący, który pomoże Ci zachować wszystkie walory smakowe herbaty i dodatkowo utrzymać nerki w czystości. Woda powinna być gotowana jednokrotnie, ponieważ po drugim razie będzie zbyt natleniona.

Ważne jest też zachowanie odpowiedniego czasu przygotowywania. W herbacie parzonej za długo uwalniają się garbniki odpowiedzialne za gorzki posmak. Do tego traci ona swoje właściwości i aromat, w zamian za to stając się zwykłym i niesmacznym, kolorowym płynem. Stąd dobrym pomysłem na wyciągnięcie pełnego aromatu będzie zakup zaparzacza. Żeby nie utrudniać sobie spaw przyjemnych, powinien być prosty w obsłudze, jak model Elegant. Jego klasyczny wygląd i prosta konstrukcja pozwolą skupić się na czerpaniu przyjemności z każdej filiżanki.

Temperatura parzenia to kolejna kluczowa kwestia w procesie przygotowywania naparu. Każda herbata oddaje pełnię swoich aromatycznych i leczniczych właściwości przy innej ilości stopni Celsjusza. Dlatego przyda Ci się informacja, że temperatura wody w 3 do 4 minut po zagotowaniu spada do 90°C, a w 12 do 14 minut osiąga około 75°C. Oczywiście to wartości uśrednione, zależne od rodzaju naczynia do gotowania i temperatury otoczenia. Ale możesz uprościć sobie życie i cieszyć się dobroczynnym naparem bez zbędnego oczekiwania. Na rynku dostępne są czajniki podgrzewające wodę do wybranej przez użytkownika temperatury, a później są w stanie utrzymać tę wartość, byś nie musiał stać na baczność, pilnując kiedy ciecz będzie gotowa do zalania. Takie funkcje ma sprzęt Zelmer ZCK 1176X. Pożądaną temperaturę wody (zakres 40 – 100°C) ustawisz za pomocą panelu sterowania.

Po takim przygotowaniu teoretycznym i sprzętowym, można przejść do wybrania swojego ulubionego rodzaju herbaty.

CZARNA: parzymy 3 - 5 minut, temperatura wody 95°C
Zawiera dużo kofeiny oraz ma działanie bakteriobójcze. Zawarte w niej teaflawiny i tearubiginy to andyoksydanty, które zapobiegają starzeniu się organizmu oraz usuwają wolne rodniki, które mogą wpływać na powstawanie nowotworów. Poprawia koncentrację i jasność umysłu. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, a także łagodzi bóle brzucha (pamiętasz jak mama podawała gorzką herbatę przy niestrawności?).

ZIELONA: 2 do 4 minut, 60- 80°C
Te same liście można parzyć nawet sześć razy. Pierwsze nazywa się myciem herbaty i w ramach starego chińskiego rytuału, możesz wylać inicjujący napar. Zielona herbata jest znana przede wszystkim z silnego działania antyoksydacyjnego, czyli wspomaga profilaktykę nowotworową. L-teanina działa uspokajająco, a polifenole pomagają w spalaniu tłuszczu i obniżeniu poziomu cholesterolu. Ta odmiana jest również mocno bakteriobójcza oraz ma zbawienne działanie w przypadku zatrucia alkoholowego, czyli popularnego kaca. Pozytywnie wpływa nie tylko na układ trawienny, ale i na wzrok. Zawiera m.in.: witaminy A, B, B2, B6, C, E, K, PP, cynk, potas, żelazo, sód, wapń oraz fluor. Mimo wielu zalet zielonej herbaty, trzeba uważać na wypijane ilości. Wspomniane polifenole łączą się z jonami żelaza, utrudniając transport tlenu w krwi. To może prowadzić do anemii. Trzy filiżanki dziennie to rozsądna dawka.

BIAŁA: 2 do 5 minut, 60- 80°C
Tak jak zielona, zawiera polifenole, które łączą się z jonami metali, uniemożliwiając powstawanie wolnych rodników, zmieniających strukturę ludzkiego DNA i mogących prowadzić do powstawania nowotworów. Ma ich jednak dwukrotnie więcej. Jest więc świetnym rozwiązaniem dla osób genetycznie obciążonych ryzykiem zachorowania na raka. Biała herbata świetnie redukuje stres i napięcie. Odpowiada za to witamina C, która również wzmacnia odporność organizmu. Dzięki tej odmianie zwiększysz koncentrację, zatem jeśli,pracujesz umysłowo,miej w zasięgu ręki filiżankę tego naparu.

CZERWONA (LUB PU ERH): 1 do 3 minut, 95°C
Przede wszystkim znana z silnego przyspieszania metabolizmu, co prowadzi do procesu spalania tłuszczu. Pita regularnie pozwala obniżyć wagę ciała. Obniża przy tym poziom złego cholesterolu, a flawanoidy uszczelniają ściany naczyń krwionośnych i regulują przepływ wieńcowy w sercu. Zawarte w czerwonej herbacie garbniki działają przeciwbakteryjnie, a także osłonowo na błony śluzowe i jelita. To wspomaga ludzką odporność. Pomaga również oczyścić organizm z toksyn oraz wspomaga pracę wątroby. Zawiera m.in.: witaminę C, magnez, cynk, wapń, mangan, miedź, selen.

ŻÓŁTA: 3 do 5 minut, 80 – 90°C
Zwana herbatą cesarską (niegdyś zarezerwowana wyłącznie dla monarchów) ma naturalny aromat kawy i gorzkiej czekolady. Tak jak czerwona - wspomaga trawienie i usuwa toksyny z organizmu. Ma świetne działanie relaksujące i odprężające, a niska zawartość teiny (odpowiednik kofeiny w kawie) sprawia, że możesz sobie, pozwolić na filiżankę naparu nawet przed snem.

Jeśli chcesz zaparzyć mieszanki ziołowe, herbatę czarną lub ziołową albo popularne ekspresówki (te wybieraj gatunkowe, by mieć pewność, że nie zalewasz pyłu odpadowego), nie musisz rygorystycznie pilnować temperatury wody. Wymienione odmiany możesz zalać wrzątkiem. Oczywiście możesz też sobie ułatwić życie po raz kolejny, zostawiając tę kwestię maszynie. Ariete Tea Maker zagotuje wodę i przeleję ją przez pojemnik z umieszczoną wcześniej herbatą, uwalniając Ciebie od tego obowiązku.

Dostałeś zawrotu głowy od mnogości wyboru herbat? Na szczęście te produkty nie są drogie. Możesz zatem pozwolić sobie na zakup kilku ich rodzajów, które będziesz pił naprzemiennie - wtedy poznasz zalety każdej z nich.

Materiał partnera zewnętrznego

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

14.02.2015, 11:00

Jak sie przefiltruje wodę to na zdrowie. Mam dzbanek filtrujacy Dafi no i z przefiltrowanej wody moge pic herbatę na zdrowie. Mam twardą wodę, zmiekcza mi ja.

10.12.2014, 09:24

w sumie to lubie kazdy gatunek herbat od czarnej z teekanne, przez herbaty zielone, na bialej nie konczac. nie wiem jak wy, ale ja herbate pije codziennie do sniadania i w ciagu dnia tez.

09.12.2014, 17:28

fajne herbatki można kupić w herbaciarni na chojnickiej64 w Starogardzie Gd. właśnie takie prawdziwe Polecam

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3