Poradnik. Najważniejsze parametry okapu. Sprawdź je przed zakupem

Dzięki okapowi, nie tylko powietrze pozostaje czyste. Również na meblach i innych sprzętach kuchennych nie osadzają się drobinki tłuszczów i opary z gotowanych lub smażonych potraw. Dodatkowo pochłaniają alergeny, pyłki i roztocza. Oprócz tych praktycznych zalet, okap może pełnić również funkcję ozdobną.

W zależności od możliwości przestrzennych Twojej kuchni i pomysłu na aranżację tego wnętrza, zastanów się który z poniższych okapów pasuje do ustalonej koncepcji najbardziej. Zwróć też uwagę na tryb pracy.

Wyciąg czy pochłaniacz
Są dwa tryby pracy okapów. Wyciąg to obieg otwarty i polega na odprowadzeniu zanieczyszczonego powietrza do komina wentylacyjnego, do którego urządzenie jest podłączone. Natomiast pochłaniacz pracuje w trybie zamkniętym i usuwa brzydkie zapachy oraz drobinki tłuszczu dzięki zamontowanym w sprzęcie filtrom, a oczyszczone powietrze kieruje z powrotem do pomieszczenia.

Rodzaje okapów
Jest ich kilka i różnią się sposobem i miejscem montażu oraz trybem pracy.
- przyścienne, kominowe – samodzielnie wiszące okapy, montowane bezpośrednio do ściany, z długim tunelem łączącym się z kominem wentylacyjnym (jeśli w mieszkaniu jest taka możliwość). To właśnie tą rurą odprowadzane są wszelkie zapachy, wilgoć i drobnoustroje, choć część z nich zostanie na wbudowanych filtrach. Ten rodzaj sprzętu ciężko zabudować i wymaga to indywidualnego docinania szafek.
- uniwersalne, podszafkowe – montowane bezpośrednio do ściany pod szafkami lub samodzielnie, bez dodawania mebli nad nimi. Jedne z popularniejszych urządzeń. Nie podłączasz ich do komina.
- szafkowe – instalujesz je bezpośrednio w szafce. Podobne do uniwersalnych, ale zabudowane. Mogą być montowane na stałe lub część pochłaniająca może wyłaniać się po uchyleniu drzwiczek szafki do przodu. To ciekawe rozwiązanie, jeśli chcesz dobrze wkomponować lub ukryć ten sprzęt.
- szufladowe, teleskopowe – mogą być podszafkowe lub montowane w szafce. Przypominają okapy uniwersalne, ale są od nich krótsze. Zmienia się to po wysunięciu kasety do przodu – powierzchnia chłonna może stać się nawet dwukrotnie większa. Zazwyczaj uruchamiają się właśnie po rozłożeniu.
- wyspowe – jeśli strefa robocza (czyli płyta grzewcza) w kuchni zajmuje jej centralną część, potrzebujesz tego rodzaju okapu. Montujesz go do sufitu. To urządzenie pełni znaczącą funkcję ozdobną, zatem warto dokładnie przemyśleć zakup.
- narożny – może być kominowy lub uniwersalny, z tą różnicą, że zamontujesz go na dwóch sąsiadujących ścianach.
- blatowe – montowane nad płytą grzewczą, jednak nie wiesza się ich na ścianie czy w szafce, a wystają zza palników i są bliżej nich.

Szerokość okapu
Producenci oferują bardzo duże spektrum wielkości okapów, poczynając na 35, a kończąc na 180 cm szerokości. Jednak najczęściej spotykane urządzenia mają 60, 70 lub 90 centymetrów wszerz. Ten parametr dobierz do ilości miejsca, jakim dysponujesz, ale pamiętaj, że jeśli sprzęt ma zdać egzamin, powinien być przynajmniej tak szeroki, jak kuchenka pod nim.

Filtry
To dość istotna sprawa, szczególnie w przypadku pochłaniaczy, które nie odprowadzają powietrza na zewnątrz pomieszczenia. W okapach montowane są filtry:
- metalowe – złożone z gęstej, wielowarstwowej siatki, na której osadza się tłuszcz. Są bardzo trwałe i łatwe w utrzymaniu. Wystarczy umyć je w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń lub włożyć do zmywarki.
- węglowy – bardzo skuteczny w pochłanianiu zapachów, idealnie więc sprawdza się w pochłaniaczach, których nie można podpiąć do komina wentylacyjnego. Ich żywotność zależy od intensywności korzystania i jest określana na kilka miesięcy do roku.
- fizelinowe – włóknina, która ta zatrzymuje tłuszcz i inne nieczystości. Nie pochłania zapachów, więc najlepszym miejscem jej zastosowania będą okapy z możliwością podłączenia do komina. Należy wymieniać je co kilka miesięcy. Są tańsze niż węglowe.

Wydajność
Ta liczona jest w metrach sześciennych na godzinę. Oznacza ile powietrza okap jest w stanie wymienić w ciągu 60 minut. Skuteczne urządzenie powinno być w stanie zrobić to minimum sześciokrotnie. Policz kubaturę swojej kuchni mnożąc jej długość przez szerokość i wysokość. Jeżeli kuchnia połączona jest z salonem, pojemność licz dla całości.

Kultura pracy
Pamiętaj jednak, że im bardziej wydajny sprzęt, tym bardziej będzie głośny. Znośny hałas generowany przez to urządzenie to 65 decybeli. Rozmowa dwojga ludzi słyszana z odległości jednego metra to 50 – 60 dB.

Sterowanie
Może być mechaniczne - za pomocą pokręteł, guzików lub suwaków lub elektroniczne – za pomocą przycisków. Nie ma żadnego wpływu na wydajność okapu. To kwestia indywidualnych preferencji użytkownika.

Funkcje
Warto zwrócić uwagę na funkcje, jakie producenci udostępniają w swych urządzeniach, bo mogą uprościć nam życie.
Oświetlenie – tradycyjna żarówka lub LEDowa wmontowana w okap pozwoli podejrzeć gotowane potrawy w nocy, bez konieczności zapalania górnej lampy. Przydatne też, gdy zapada zmrok lub gdy dosypujemy przyprawy bezpośrednio do potrawy – lepiej widzimy ile dodaliśmy. To właściwie standard, ale zdarzają się
Minutnik – przyda się, gdy nie masz pod ręką stopera lub smartfonu z taką aplikacją.
Sensor zapachu – wyczuje, kiedy powietrze wymaga oczyszczenia i włączy okap, a po skończonej pracy sam się wyłączy.
Wyłącznik czasowy – jeśli skończyłeś gotowanie, ale z garnków nadal unosi się para i zapachy, ustaw automatyczne wyłączenie okapu, a unikniesz wizyty w kuchni w tym celu.
Turbo – natychmiastowe przejście w tryb maksymalnej wydajności po wciśnięciu jednego przycisku.
Czujnik czyszczenia – okap sam poinformuje Cię, że powinieneś przeczyścić lub wymienić mu filtry.
Multimedia – na rynku są już dostępne okapy z wbudowanymi ekranami, radiem i tunerem telewizji cyfrowym. Możesz go nawet podłączyć do internetu lub odtworzyć ulubione empetrójki.

Klasa energetyczna
Tak jak w przypadku innych urządzeń RTV i AGD, tak i okapy mają oznakowanie klasy energetycznej, czyli jak dużo prądu potrzebują. Oznacza się ją literami alfabetu, gdzie A+++ oznacza najbardziej ekonomiczny sprzęt, a G – najmniej przyjazny portfelowi użytkownika.

Propozycje ze sklepu internetowego AGITO.PL

Okap Franke FBI

Okap Gorenje DVG

Okap Bosch DHL

Materiał partnera zewnętrznego

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

13.12.2017, 10:40

Wreszcie coś na temat, najważniejsza w kuchni wentylacja i wydajny okap, czyli dobrany do gabarytów naszej kuchni.Montując okap zwróćmy uwagę by kanał wentylacyjny miał jak najmniej załamań, odpowiednią szerokość przewodu wentylacyjnego - klucz do wydajnej i właściwej pracy okapu.Najczęściej stosuję się okrągłe PCV i płaskie kanały wentylacyjne.

02.10.2017, 16:32

Proszę zdać się na nas i naszą markę w tej sprawie - pomożemy dobrać okap do każdej kuchni i każdego wystroju wnętrza. Niestraszne nam tematy wnętrz typu salon połączony z kuchnią - sprawimy, że poza obręb miejsca gotowania nigdzie nie wydostanie się żaden opar:)

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3