Poradnik – najważniejsze parametry piekarnika. Sprawdź je przed zakupem

Materiał partnera zewnętrznego

Od kiedy w telewizji i internecie pojawiła się cała masa programów kulinarnych, przygotowanie dań, które wyglądają równie imponująco, jak w dobrej restauracji, stało się dziecinnie proste. Dzięki instrukcjom, krok po kroku każdy z nas może zostać szefem kuchni. Oczywiście jeśli masz odpowiednie urządzenie. Dziś podpowiemy, jak takie wybrać i na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Piekarnik może być gazowy lub elektryczny. Pierwsze powoli wychodzą z użytku, ze względu na ich ograniczenia. Nowsze urządzenia mają bardo dużo ułatwień i funkcji, które skrócą czas pieczenia i czyszczenia. Zatem skupimy się na piekarnikach elektrycznych.

Montaż
Rozróżniamy piekarniki wolnostojące lub do zabudowy. Od Twojej fantazji i możliwości aranżacji kuchni zależy, który rodzaj wybrać. Urządzenia do zabudowy można podłączyć bezpośrednio pod płytą grzewczą lub zamontować w słupku, niezależnie od palników. Jeśli osadzisz sprzęt między meblami, warto zwrócić uwagę na chłodzenie obudowy, by nie zniszczyć sąsiadujących obiektów.

Wielkość
Te urządzenia występują w dwóch rozmiarach – 45 i 60 centymetrów wysokości. Tu wybór również możesz uzależnić od ilości miejsca do zagospodarowania lub sugerować się liczbą osób w gospodarstwie domowym. Kompaktowy będzie wystarczający dla dwojga.

Zakres temperatury
Możesz spotkać się z zakresami w widełkach 30 – 300 stopni Celsjusza. Im większa rozpiętość, tym większe możliwości urządzenia. Np. w niskich temperaturach możesz suszyć grzyby lub owoce albo wstawić ciasto drożdżowe do wstępnego wyrośnięcia. Wysokie sprawdzą się przy wypiekaniu pizzy lub chleba.

Funkcje
Elektryczne piekarniki mają szereg funkcji, które sprawiają, że są one urządzeniami bardzo wszechstronnymi. Pieczenie na parze z powodzeniem zastąpi parowar, natomiast funkcja mikrofali pozwoli podgrzać posiłki, ale bez wysuszenia ich. Grill z kolei przypiecze na chrupiąco ulubione jedzenie, więc barbecue zorganizujesz nawet, jeśli pada deszcz. Termoobieg równomiernie rozprowadzi ciepło we wnętrzu, przez co możliwe będzie pieczenie na kilku poziomach, a to zaoszczędzi czas i energię zużywaną podczas całego procesu. Rozmrażanie pozwoli bardzo szybko przygotować produkty do dalszej obróbki. Hydrobaking odpowiada z kolei za utrzymanie maksymalnej wilgoci w komorze piekarnika, by dania nie były suche. Podtrzymywanie ciepła umożliwi zachowanie odpowiedniej temperatury potrawy, bez jej przypalania, zanim spóźnieni goście usiądą do stołu. Dołączoną do piekarnika termosondą sprawdzisz (wkładając ją w potrawę), czy danie jest gotowe do serwowania.

Dużym ułatwieniem będą też programy automatyczne piekarnika. Są to ustawione przez producenta lub użytkownika parametry, wyznaczające czas i temperaturę pieczenia dla poszczególnych produktów. Wystarczy, że podasz co przygotowujesz oraz wagę, a urządzenie samo wyreguluje wszystkie ustawienia.

Prowadnice to kolejna istotna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę. Mogą być wytłoczone na ściankach piekarnika, ale są najmniej wygodne. Blacha suwa się po nich z oporem, a emalia wnętrza z czasem się uszkodzi od ciągłego ruchu. Drabinki boczne to wysunięte elementy, na których spoczywa ruszt. Pozwalają na płynne wyjmowanie i wkładanie zawartości. Najlepszym jednak rozwiązaniem są prowadnice teleskopowe, które gładko wysuwają blachę do połowy lub do końca, bez konieczności jej dźwigania i balansowania nią.

Zabezpieczenia
Przede wszystkim istotne jest, by frontowe drzwiczki nie nagrzewały się za bardzo, by nie powodować poparzeń. Szyba musi być refleksyjna, czyli odbijająca ciepło do wewnątrz lub złożona z kilku warstw dobrze izolujących. To szczególnie istotne, jeśli masz małe dzieci. Nieświadomy maluch będzie całkowicie bezpieczny. Warto też poszukać sprzętu z blokadą przypadkowego uruchomienia, a dodatkową ochroną będzie mechaniczne (zatrzask lub zasuwka) zabezpieczenie drzwiczek przed ciekawskimi dłońmi dziecka.

Czyszczenie
To najbardziej niewdzięczna czynność, której jednak nie ominiemy podczas gotowania. Czyszczenie pirolityczne polega na nagrzaniu piekarnika do temperatury 500 stopni Celsjusza na dwie godziny, tak by spalić wszelkie resztki jedzenia i tłuszczu. Po wszystkim wnętrze przecierasz z popiołu szmatką. Mimo długiego czasu pracy, cały proces nie jest kosztowny – to kilka złotych wydane raz na 1 -2 miesiące.

Czyszczenie katalityczne podobne jest do pirolitycznego, tyle że przebiega przy niższych temperaturach 300 – 350 stopni Celsjusza. Podczas nagrzewania, specjalne panele robią się porowate, co przyciąga tłuszcz. Gdy osiądzie, jest spalany, po czym można go zetrzeć pod postacią popiołu. Wspomniane panele należy raz na kilka lat wymienić.

Niektóre piekarniki mają czyszczenie parowe. Wlewasz wodę, pod wpływem temperatury tworzy się mgiełka, która osiada na ściankach i zmiękcza brud. Wtedy Ty wkraczasz ze szmatką i dokładnie przecierasz wnętrze. Jeśli ta funkcja nie występuje, wstaw do środka naczynie z wodą i rozgrzej do ok. 150 stopni Celsjusza i powtórz pozostałe czynności.

Tradycyjne czyszczenie, czyli gąbeczka z delikatnym detergentem, to wciąż bardzo popularna metoda utrzymania porządku. Pamiętaj jednak, by nie robić tego przypadkowymi chemikaliami.

Oczywiście nie ma piekarnika, który spełniałby wszystkie wymienione kryteria i miałby każdą opisaną funkcję. Zdecyduj, co w tym urządzeniu będzie dla Ciebie najbardziej istotne i wybierz taki sprzęt, który dopasuje się do Ciebie. Wtedy pieczenie będzie dużo prostsze, szybsze, przyjemniejsze i bardziej efektowne.

Amica EBI 8564 AA pro baby
Piekarnik w klasie energetycznej a-20% o pojemności 66 litrów. Ciekawą funkcją jest opcja wyświetlania przepisów oraz programatora sensorowego Ts. Ten ostatni umożliwia kontrolę czasu pieczenia oraz wyłączenia piekarnika.Ten model posiada bardziej zaawansowane zabezpieczenia przed dziećmi, niż tradycyjne piekarniki. I-cool front zmniejsza temperaturę szyby do 43 stopni Celcjusza, blokada drzwi uniemożliwia dziecku ich otwarcie, a prowadnice z funkcją stop ograniczają ryzyko poparzenia. Piekarnik posiada 8 programów, w tym rozmrażanie i rożen obrotowy.

Bosch HBN 532E3
Piekarnik wielofunkcyjny do zabudowy 60cm. Posiada 8 trybów grzania: ruszt z obiegiem powietrza, ogrzewanie dolne, funkcja pizza, ogrzewanie górne/dolne, rozmrażanie, termoobieg 3D, zmienny ruszt o małej lub dużej powierzchni grilla. Piekarnik ma pojemność 67 litrów i klasę energetyczną A-20%. Urządzenie jest wyposażone w teleskopowe prowadnice.

Gorenje BO 87 ORA W
Designerski i wydajny piekarnik elektryczny w białym kolorze do zabudowy. Posiada funkcję pieczenia, grillowania, w tym supermocnego torbogrilla, rozmrażania, podgrzewania naczyń czy utrzymywania temperatury dań. Funkcja FastPrehat umożliwia bardzo szybkie nagrzanie piekarnika nawet 200 stopni w 6 min. Wnętrze piekarnika posiada warstwę z emalii łatwoczyszczącej. W piekarniku znajdują się prowadnice teleskopowe. Klasa energetyczna A-20%.

Wideo

polecane: "Bez ściemy" o prawnikach

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3