Potrzebujesz grilla na nowy sezon? Wybierz model na kilka lat.

Ostatnie ocieplenia atmosferyczne kojarzą nam się z jedzeniem w plenerze, a dokładniej z otwarciem sezonu grillowego. Większość z nas nie może się doczekać ciepłych wieczorów, podczas których wraz ze znajomymi można ucztować jedząc przepyszne potrawy z rusztu. A znamy się na tym coraz lepiej, bo w każdym domu znajdzie się oryginalny przepis na karkówkę, grillowany ser, warzywa, owoce czy masło czosnkowe rozpływające się na pieczonym chlebie.

Żeby jednak taka uczta była udana, trzeba odpowiednio się do niej przygotować. Podstawą będzie oczywiście sam grill, który pełni rolę poligonu doświadczalnego dla spragnionych kulinarnej wirtuozerii Polaków. Zapomnij o sprzętach z hipermarketu za kilkadziesiąt złotych, bo ich jakość wykonania jest kiepska, a trwałość ulotna. Zatem w następnym sezonie kupisz zapewne kolejny egzemplarz i znów okaże się, że nie stać Cię na oszczędzanie i że lepiej było postawić na porządny sprzęt, który przetrwa wiele lat i wiele imprez. A jest w czym wybierać, bo grill nie jest już tylko okrągłym kominkiem z cienkiej blachy, z którym z racji chybotliwych nóżek, trzeba obchodzić się delikatnie.

Dlatego stawiaj na solidny i stabilny sprzęt. Pamiętaj jednak, że jeśli sprzęt będzie pokaźnych wymiarów, powinien mieć kółka, które ułatwiają jego przestawianie. Ciekawym rozwiązaniem może być grill na węgiel Malatec z wędzarnią. Oprócz standardowego wypiekania i wysmażania na ruszcie, możesz potrawy odymić, by zyskały lepszy aromat. Do mniejszego pojemnika wrzucasz drewno, a dym przedostaje się do drugiej komory, gdzie poprawia smak umieszczonych tam produktów. Komin zagwarantuje dobry przepływ powietrza, by wszystkie produkty dokładnie zostały uwędzone. Świetnie sprawdza się drewniana półka, na której możesz położyć talerze, sosy, sztućce czy kolejną partię mięsa. Pod spodem komory ma również przestrzeń na węgiel lub...jeszcze więcej mięsa. Z kolei wbudowany termometr pozwoli przygotować idealne potrawy, według wskazań i podpowiedzi najlepszych kucharzy – potrawa będzie zawsze przygotowywana w optymalnych warunkach.

Jeżeli wolisz klasyczne rozwiązania, ale nie lubisz nudy, zwróć uwagę na grill wahadłowy Landmann Geos. Ruszt umieszczono na końcu wygiętego ramienia podtrzymującego. Za pomocą ergonomicznej i wygodnej rączki możesz w prosty sposób regulować wysokość kratki umieszczonej na zwisającym ze słupka łańcuchu. Emaliowane elementy barbecue są bardzo odporne na wysokie temperatury oraz korozję. Gdy będzie padał deszcz lub zerwie się silny wiatr, dolna półka posłuży jako przykrycie komory z rusztem. Jeżeli z kolei Ty i Twoja ekipa, nabierzecie ochoty na coś, upieczonego nad ogniskiem, wystarczy całość osadzić na wbijanej w ziemię sztycy. Średnica rusztu (57 centymetrów) pozwoli jednorazowo przygotować posiłki nawet dla 10 osób. Jest łatwy i lekki w transporcie, więc bez problemu zmieści się do bagażnika na każdy wypad w plener.

Należysz do grona osób, które zawsze muszą mieć wszystko lepsze i większe? Naprzeciw Twoim oczekiwaniom wychodzi firma Campin,gaz ze swoim grillem gazowym C-Line 1900 S. To również rozwiązanie dla osób, które nie lubią zapachu palonego węgla czy drewna. Jeden z najbardziej zaawansowanych i praktycznych sprzętów na rynku wyglądem zrobi wrażenie na każdym gościu. Ale to urządzenie ma też bogate wnętrze. Zasilany butlą z gazem potrawy przygotowuje na ruszcie ogrzewanym przez dwa palniki. Dzięki specjalnej technologii RBS, spływający tłuszcz i sos nie podpala się. A odpływ cieczy prowadzi do szuflady, która gromadzi ich nadmiar. To pomaga utrzymać sprzęt w czystości. By uruchomić barbecue nie musisz szukać zapałek, tylko wystarczy wcisnąć przycisk, a piezozapalnik podpali gaz. Ten można regulować bardzo płynnie, co umożliwi pełną kontrolę nad płomieniami, co jest ciężkie do osiągnięcia w grillach węglowych. Urządzenie posiada cztery duże półki na talerze, sztućce czy kolejne porcje smakowitości. Oddzielną przestrzeń wygospodarowano tu na butlę, więc zapakowany wózek możesz ustawić w dowolnym miejscu.

Grill to świetny pomysł na obiad czy kolację, zatem do wyboru sprzętu do przygotowania potraw z rusztu, należy podejść jak do zakupu kuchenki. Będzie używany wielokrotnie w sezonie, więc musi być solidny, by nie kupować co sezon nowego. Dlatego skup się na sprzętach lepszych, które posłużą wiele pysznych lat.

Materiał partnera zewnętrznego

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3