Czas : 30 minut
Składniki :
4 płaty śledzia z oleju
2 cebule
8 kapeluszy suszonych prawdziwków
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki oleju aromatyzowanego grzybami ( borowikami )
pieprz kolorowy grubo mielony
Ugotować w małej ilości wody prawdziwki . Odcedzić i pokroić w paseczki ( wywar użyć do innych wigilijnych dań ) .Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju . Dołożyć grzyby - wlać 4 łyżki wywaru z grzybów , koncentrat i dusić aż wywar odparuje .Zostawić by ostygło.
Śledzie pokroić na 2 cm kawałki. W pojemniczku ułożyć warstwę cebuli z grzybami- pokrojone śledzie - warstwę cebuli z grzybami. Zostawić zamknięte w lodówce na minimum 24 godziny .
Przepis: Babciagramolka-Bunia
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?