Precyzja w wypiekach to podstawa – wybieramy wagę

Materiał partnera zewnętrznegoZaktualizowano 
Wiele potraw przygotowujemy "na oko", ale zazwyczaj chodzi o doprawienie, o trafienie w pożądany smak, a ten – jak gust – każdy ma inny. W kwestii wypieków sprawa jest nieco bardziej złożona. Jeśli nie masz miary we wspomnianym oku, musisz wspomagać się specjalnym oprzyrządowaniem. Źle dobrane proporcje składników nie tylko położą przygotowywane danie, ale również zmarnują Twój czas oraz resztę produktów użytych w trakcie pieczenia. Zakup kuchennej wagi zwróci Ci się po kilku udanych podejściach do przepisu, więc oszczędź sobie nerwów i zainwestuj w to obowiązkowe w każdej kuchni urządzenie. Jest kilka rodzajów wag, więc jest w czym wybierać.

Klasyczna waga z misą to proste rozwiązanie i najbardziej uniwersalne. Odmierzasz kolejno dodawane produkty, zerujesz licznik i wiesz, ile ważył każdy ze składników. Następnie w tym samym pojemniku możesz np. wyrabiać ciasto. Model Zelmer ZKS 14100 jest bardzo precyzyjny. Dokładność pomiaru to 1 gram, zatem nie ma mowy o porażce w starciu z wypiekami. Jej czytelny wyświetlacz oraz duże przyciski ułatwią i przyspieszą pracę.

Innym praktycznym rozwiązaniem jest pojemnik z podziałką wskazującą wagę produktów sypkich oraz objętość płynów. W ten sposób możesz odmierzyć odpowiednią ilość składników, ale ich gęstość może być różna, a przez to przepis niekompletny. Idealnym rozwiązaniem w takim przypadku jest Zelmer ZKS 14500. To połączenie kubka z podziałką i wagi. Zintegrowana miarka posłuży do nabierania produktu. W pojemniku możesz zmiksować masę, więc nie musisz brudzić dodatkowych garnków. Waga jest dokładna co do grama, posiada funkcję tarowania oraz duży, czytelny wyświetlacz LCD.

Jeśli już wybrałeś wagę, to możesz zacząć liczyć, ile tworzone przez Ciebie danie ma kalorii oraz jakie makroelementy zawiera tak, by odżywiać się w pełni świadomie. Jeśli nie masz do tego cierpliwości ani czasu, posłuż się sprzętem Tech-Med TMD 103. To rewelacyjne urządzenie wskaże Ci ile kalorii, tłuszczu, cholesterolu, błonnika, węglowodanów, białka i sodu ma każdy produkt, który położysz na szali. Pod warunkiem, że będzie w pamięci wagi, ale 999 pozycji to bardzo duża biblioteka danych, więc ciężko będzie ją zaskoczyć. Opcja zapamiętywania 99 wyników ważenia ułatwi odmierzanie w przyszłości. Idealna dla osób sportowców i diabetyków i świadomych domowników. Dokładność jednego grama sprawi, że dieta będzie przestrzegana w stu procentach, bez marginesu na błąd.

Bądź precyzyjny we wszystkim, co robisz, a zostanie Ci to wynagrodzone. W przypadku wypieków – pięknie wyrośniętym ciastem, które od teraz wyjdzie już zawsze jak z przepisu i co najważniejsze – jak z obrazka. No bo oczywiście zechcesz się pochwalić swoim dziełem w serwisie społecznościowym, nieprawdaż?

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Precyzja w wypiekach to podstawa – wybieramy wagę - Olsztyn Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3