Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu. Wygrała sałatka z makaronu konopnego

Robert Orzechowski
Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu
Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu warmia.mazury.pl
W Kurzętniku zorganizowano Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu. Profesjonalni kucharze oraz miłośnicy gotowania ubiegali się o Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego za najlepszą potrawę z klusek i makaronu.

Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu

Jurorom najbardziej smakowała sałatka z makaronu konopnego z rukolą oraz kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami w towarzystwie piersi z gęsi.

„Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu” odbył się w Kurzętniku już po raz drugi. W konkursie kulinarnym w dwóch kategoriach zmierzyli się przedstawiciele restauracji i gospodarstw agroturystycznych oraz osoby fizyczne. Oceny potraw dokonało jury w składzie: Alicja Bojarska (wicedyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego), dr hab. Aneta Andronowska (Polska Akademia Nauk), dr inż. Magdalena Polak–Śliwińska (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski), Anna Rzymkowska (Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie) i Magdalena Kwaśniewska (Zespół Szkół Zawodowych w Kurzętniku).

W konkursie „Na najlepszą potrawę z klusek i makaronu” w kategorii osoby fizyczne wzięło udział sześć ekip. Wśród nich cztery Koła Gospodyń Wiejskich: z Kurzętnika, Marzęcic, Brzozia Lubawskiego i Krzemieniewa, a także rodzina Łuczyńskich z Kurzętnika i Małgorzata Regińska-Filipczyk z Reszla. W tej kategorii I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego zdobyła Małgorzata Regińska-Filipczyk z Reszla za sałatkę z makaronu konopnego z rukolą. Na drugim miejscu ulokowała się rodzina Łuczyńskich z Kurzętnika za domowe kluseczki z twarogiem i okrasą podane z sosem jarmużowym, a trzecie ex aequo zajęły Koła Gospodyń Wiejskich: z Kurzętnika (za szare kluski ziemniaczane z kwasem kapuścianym) i z Krzemieniewa (za domowy rosołek ze swojskim makaronem).

W kategorii restauracyjnej o nagrodę ubiegały się dwa podmioty. Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego zdobyła Karczma nad Sandelą z Lubawy za kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami w towarzystwie piersi z gęsi, zaś drugie miejsce zajęła restauracja „Ekobastion” z Nielbarka.

źródło: warmia.mazury.pl

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto