Czas : 30 minut
Składniki :
6 średnich ziemniaków
4 płaty śledzia - w oleju
2 gruszki
1/2 szklanki gęstej , kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu
2 łyżki chrzanu
½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
szczypta soli
szczypta cukru
koperek do dekoracji
Ugotować ziemniaki , odcedzić . W trakcie ich gotowania obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej 1 gruszkę . Wymieszać , gruszkę , chrzan , śmietanę , majonez . Drugą gruszkę przekroić na pół i obgotować lekko w małej ilości wody . Wyjąć .Ostudzić . Doprawić sos pieprzem , szczyptą soli i cukru . Śledzia ułożyć na części sosu . Obok wyłożyć gorące ziemniaki i połówkę gruszki. Posypać świeżo mielonym kolorowym pieprzem ( grubo mielonym ) . Udekorować koperkiem .Resztę sosu podać osobno .
Przepis: Babciagramolka-Bunia
Dania Wigilijne[/a][/sc][sc][a]http://bialystok.naszemiasto.pl/serwisy/dania_swiateczne
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?