Do przygotowania racuchów potrzebujesz:
- 2 jajka
- 1/2 litra zsiadłego mleka
- 1/2 kg mirabelek
- 2 szklanki mąki
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki masła
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
Masło roztopić. Z maki, jajek, mleka, cukru waniliowego i sody przygotować ciasto. Mirabelki wydrylować i pokroić. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć racuchy na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem. Zamiast cukrem można je lekko oprószyć cynamonem.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?