Czas : 2,5 godziny + 48 godzin macerowanie mięsa
Składniki :
1.5 kg chudej wieprzowiny od szynki
2 łyżki oleju
1 pełna łyżeczka miodu ( najlepiej wrzosowy )
1 łyżeczka musztardy lub ¼ łyżeczki mielonej gorczycy
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka mielonego jałowca
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka powidełek z głogu ( lub kilka owoców suszonego głogu namoczonych )
4 wędzone śliwki
3 ząbki czosnku
4 suszone kapelusze grzybów
½ marchewki
4 cebule
1 łyżka wódki Żubrówki ( Ginu lub czystej )
½ łyżeczki soli
2 łyżki utartego piernika
Zrobić pastę przyprawową z oleju , miodu , musztardy ( lub gorczycy ) , zmiażdżonego czosnku , mielonego jałowca , rozmarynu, majeranku , powidełek głogowych , wódki , soli . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 48 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .
Namoczyć Garnek Rzymski na 15 minut . Zetrzeć nadmiar przyprawy z mięsa i ułożyć w garnku .Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone śliwki i grzyby , pokrojone w pół plasterki cebule i marchewkę . Podlać ½ szklanki wody .
Wstawić do zimnego piekarnika .
Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 * C . Potem podkręcić do 230 * C i piec 2 godziny .
Wyjąc mięso .Sos zlać do garnuszka . Podlać ½ szklanki wody . Dodać piernik i zagotować .
Przepis: Babciagramolka-
Zobacz też
Dania Wigilijne
Dania Świąteczne
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?