Największy odsetek zakwestionowanych próbek był w sieci E.Leclerc – niewłaściwej jakości było tu aż 23,3 proc. zbadanych partii produktów sprzedawanych pod marką własną.
Drugie miejsce na niechlubnym podium zajął Kaufland (20,3 proc.), trzeci jest Polomarket (18,2 proc.), a dalej: Lewiatan (13,3 proc.), Intermarché (10,4 proc.), Tesco (9,4 proc.), Lidl (8,6 proc.), Biedronka (8,4 proc.), Real (7,4 proc.) i Carrefour (5 proc.).
Jakości żadnego z produktów kontrolerzy nie podważali tylko w sieci Auchan.
Na co zwrócili uwagę inspektorzy?
RYBY
Najwięcej zastrzeżeń było do ryb (17,4 proc.): mrożone miały za dużo glazury (nawet 26 proc. zamiast 10 proc.), a śledzie w pomidorach miały podejrzaną konsystencję i gorzkawy smak.
PRZETWORY OWOCOWO-WARZYWNE
Dużo zastrzeżeń budziły przetwory owocowo-warzywne (14,3 proc. bubli). Tu trudno ufać kukurydzy konserwowej (23,1 proc. kwestionowanych partii), a także południowym owocom w zalewie (26,3 proc.).
PRZETWORY MIĘSNE
Dość kiepsko było też z przetworami mięsnymi. Kontrolerzy kwestionowali jakość 14,3 proc. zbadanych partii.
Kiepskiej jakości była prawie co czwarta konserwa mięsna. Tu częstym grzechem jest zbyt tłusta zawartość puszki. Przysmak śniadaniowy zamiast 13,7 proc. miał dwa razy więcej tłuszczu. W wieprzowych kabanosach i takiejże myśliwskiej znalazło się DNA drobiu.
OZNACZENIA
Rzadziej zdarza się, że produkt jest źle oznakowany.
– Najczęściej kwestionowano nieprawidłowe oznakowanie oliwy (8,4 proc.), miodu (5,1 proc) i przetworów mięsnych (4 proc.) – wyjaśnia Małgorzata Cieloch z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Co sądzicie o tzw. produktach własnej marki sieci handlowych? Zapraszamy do dyskusji w komentarzach.
Czytaj też:
Strefa Biznesu: Polacy chętniej sięgają po krajowe produkty?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?