Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wojewódzki Konkurs Produktów Tradycyjnych TYGIEL SMAKÓW

Redakcja
Łódź, 14 października 2011 podczas IV Targów Naturalnej żywności NATURA FOOD Wojewódzki Konkurs Produktów Tradycyjnych TYGIEL SMAKÓW odbywa się już po raz czwarty. Organizatorem Konkursu jest Urząd Marszałkowski w Łodzi.

Celem Konkursu „Tygiel Smaków” jest identyfikacja i promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie województwa łódzkiego, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu i tożsamości społeczności lokalnych. Konkurs ma za zadanie wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie doprowadzenie do powstania rynku produktów wysokiej jakości. Dzięki organizacji konkursu zidentyfikowane zostaną kolejne produkty tradycyjne z naszego regionu, które będziemy mogli umieścić na Liście produktów tradycyjnych. Mamy nadzieję, że dzięki temu uda się nam wyłonić produkty, które będą mogły zastać uznane za markę regionu.

Historia sprawiła, że województwo łódzkie jest tyglem kulturowym, w którym wymieszane zostały tradycje, także kulinarne kilku narodowości. Należy z niego wydobyć tradycyjne produkty regionalne i przekonać potencjalnych konsumentów, że są wyjątkowe i najlepsze. Identyfikacja i promocja produktów tradycyjnych przyczyni się do podnoszenia świadomości regionalnej społeczeństwa, budowania podmiotowości kulturowej, ochrony dziedzictwa kulturowego poprzez zachowanie tradycji kulinarnych w rezultacie do promowania województwa. Oprócz identyfikacji produktów, konkurs wraz z targami spełni ważną rolę w budowaniu świadomości konsumentów i tworzeniu rynku produktów żywnościowych wysokiej jakości.

Produkty zgłoszone i zakwalifikowane do konkursu zostaną przebadane przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Zakład Chłodnictwa i Jakości Żywności w Łodzi, który posiada Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego wydany przez Polskie Biuro Akredytacji. Instytut przygotuje Certyfikaty oraz wybierze produkty znacząco wyróżniające się jakością.

Chcąc zapewnić wysoki poziom i odpowiedni prestiż konkursu do udziału w Komisji Konkursowej zaproszeni zostaną profesjonaliści, znawcy kuchni i tradycji, osoby związane z produktami tradycyjnymi, regionalnymi.
Szczegółowe informacje:
Anna Kołodziej
Urząd Marszałkowski w Łodzi
e-mail: [email protected]
tel. 042 663 35 70, fax. 042 663 35 32

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto