Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jesteś tym, co jesz - znane powiedzenie, prawda? To, co jemy...
fot. mat. pras.

Co czytać w czasie wakacji? Przyglądamy się kuchni, nowym technologiom i podróżom [PRZEGLĄD]

4. Porcja wiedzy na temat odżywiania

Jesteś tym, co jesz - znane powiedzenie, prawda? To, co jemy na co dzień, wpływa na samopoczucie, może doprowadzić do groźnych dla życia chorób, a gdy niedomagamy - pomóc szybciej wrócić do zdrowia. Nie bez powodu rozwinęła się nauka zwana dietoterapią. W książce pod takim właśnie tytułem Czytelnik znajdzie szczegółową wiedzę na temat żywności i żywienia. Od znaczenia w diecie węglowodanów, tłuszczów, białka, witamin i minerałów, przez klasyfikację diet i choroby trapiące organizm, po diety eliminacyjne. „Dietoterapia” przede wszystkim ma służyć lekarzom, pielęgniarkom i dietetykom jako podręcznik. Przyda się jednak i tym, którzy szukają szczegółowej i ugruntowanej wiedzy na temat medycznych i naukowych aspektów odżywiania się. Osobom, które cierpią na choroby takie jak cukrzyca, choroba wrzodowa, nadciśnienie, wytłumaczy, jak wpływa na ich dietę i jak ta wpływa na przebieg choroby. Autorzy uwagę poświęcili też m.in. diecie bezglutenowej, popularnej, ale właściwej dla ograniczonego grona osób. Ta książka w wielu domach gości na półkach już od kilkunastu lat. Nic więc dziwnego, że wydawnictwo zleca jej wznowienia i dodruki. To „Nowoczesna dietetyczna książka kucharska”. Nie ma tu wysmakowanych zdjęć potraw, porad, jak prawidłowo trzymać nóż, albo jaką patelnię wybrać. Jest za to kopalnia przepisów, poprzedzonych solidną dawką wiedzy na temat podstaw żywienia. Są tu przykładowe jadłospisy na cały rok dla ogółu populacji, jak i np. w diecie ze zwiększoną zawartością białka. Czytelnik znajdzie tu przepis na klasyczny żurek i dowie się, jaką niesie ze sobą wartość odżywczą w każdej porcji. Są liczne napoje na bazie nabiału, warzyw, owoców, potrawy mięsne, sałatki, przekąski. Wszystko sprawdzone przez dietetyków i lekarzy, niosące ze sobą nie tylko smak, ale i zdrowie. Książki nie może zabraknąć na półce w kuchni nikogo, kto chce dbać o zdrowie. Czasami potrzebujesz dowiedzieć się, który owoc lub warzywo ma więcej witamin, w którym mięsie znajdziesz więcej białka, a który twaróg ma najwięcej wapnia. Wtedy z pomocą przyjdą tabele wartości odżywczej. Podają one liczbę kcal, zawartość białka, tłuszczów, kwasów tłuszczowych, cholesterolu, węglowodanów, cukru, błonnika. Oprócz opisania licznych produktów, omówiono tu także typowe potrawy, m.in. zupy, desery, kasze z dodatkami, a nawet pizzę. Nie jest to książka do czytania, raczej pomoc, którą warto mieć pod ręką, by szybko odnaleźć rzetelne informacje pomocne przy planowaniu jadłospisu albo listy zakupów. „Dietoterapia” praca zbiorowa, PZWL, Warszawa 2015, cena: 89 zł „Nowoczesna dietetyczna książka kucharska” Zofia Wieczorek-Chełmińska, PZWL, Warszawa 2011, cena: 69 zł „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” praca zbiorowa, PZWL, Warszawa 2016, cena: 44 zł

Zobacz również

Zamość. Jutro wielkie manewry pikinierów i muszkieterów

Zamość. Jutro wielkie manewry pikinierów i muszkieterów

Derby Małopolski w III lidze. Wieczysta gra w Tarnowie, w Krakowie mecz sąsiadów

Derby Małopolski w III lidze. Wieczysta gra w Tarnowie, w Krakowie mecz sąsiadów

Polecamy

Polski gigant na czele rankingu najlepszych aquaparków w Europie

Polski gigant na czele rankingu najlepszych aquaparków w Europie

Czy kojarzysz te znaki z podróży samolotem? Ich znaczenie może cię zdziwić

Czy kojarzysz te znaki z podróży samolotem? Ich znaczenie może cię zdziwić

Placek z rabarbarem jak z PRL-u. Ten wypiek znika do ostatniego okruszka

Placek z rabarbarem jak z PRL-u. Ten wypiek znika do ostatniego okruszka