Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 kurczak ( 1,5-1,7 kg )
10 dag wątróbki drobiowej
1 cebula
1 jajko
3 łyżki oleju
1/2 pęczka natki pietruszki- pokrojonej
2 łyżki majeranku
Przyprawa do kurczaka ,, Złocisty kurczak "Knorra
Delikat przyprawa w płynie
4 łyżki bułki tartej
Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju . Dołożyć na patelnię wątróbkę i usmażyć .Zmiksować w malakserze wątróbkę ( lub rozetrzeć widelcem na miałko ).Wymieszać z usmażoną cebulą , natką pietruszki , bułką tartą i jajkiem . Doprawić solą , pieprzem , Delikatem w płynie .Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, przyprawy do kurczaka ,, Złocisty kurczak " Knorra i majeranku .Włożyć kurczaka do rękawa do pieczenia - dobrze zamknąć . Piec w temperaturze 220 * C przez godzinę .Wyjąć . Pociąć na porcje , tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu.
Z reguły nie używałam majeranku do doprawiania kurczaka - do gęsi i kaczki tak. Znajoma podpowiedziała użycie do kurczaka i muszę przyznać , że miała rację . Uzupełnienie przyprawy ,,Złocisty kurczak " majerankiem dało fantastyczny efekt .Polecam.
Przepis: Babciagramolka-Bunia
Zobacz też
Dania Wigilijne
Dania Świąteczne
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?