Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przy kominie, czyli polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu, w Łodzi otwarto nową restaurację. ZDJĘCIA

Dariusz Pawłowski
Dariusz Pawłowski
Przy Kominie - tak nazywa się nowy lokal z tradycyjną polską kuchnią, który w weekend został otwarty w kompleksie Monopolis w Łodzi. W restauracji można skosztować wiele nowoczesnych dań powstałych w oparciu o tradycyjną polską kuchnię.

W kompleksie Monopolis w weekend otworzyła się nowa restauracja. W lokalu, w którym wcześniej działała Arteria, tuż obok górującego nad okolicą komina, teraz można skosztować wiele tradycyjnych polskich potraw w nowoczesnym wydaniu. Dania w restauracji Przy Kominie inspirowane są klasycznymi przepisami i regionalnymi smakami Polski. Wnętrze zaś łączy nowoczesny design i klimat dawnej, industrialnej Łodzi.

Restauracja Przy Kominie od niedzieli do czwartku będzie otwarta w godzinach 12-22, a w piątki i soboty od godziny 12 do 24.

Twórcy restauracji zapewniają, że menu inspirowane rodzimą tradycją, wykorzystuje potencjał polskich produktów i tradycyjnych przepisów kulinarnych. Goście mogą wybierać spośród szerokiej gamy dań, przygotowanych na podstawie klasycznych przepisów i regionalnych smaków Polski. Pośród propozycji są takie niespodzianki, jak:

  • pierogi z kaszanką,
  • pierogi z buraka,
  • comber z sarny,
  • konfitowane kacze udo z dyniowymi kluskami śląskimi, modrą kapustą i pieczonym jabłkiem z dodatkiem konfitury z żurawiny i sosu pomarańczowo-rozmarynowego.

Jest też bogaty wybór win.

Autorką menu i szefem kuchni Przy Kominie jest Aleksandra Pintara-Smoczyńska, która już od 20 lat serwuje gościom świeże smaki i kulinarne pomysły (była związana m.in. z grupą Mazurkas). Jak zapewniają w kompleksie Monopolis, Aleksandrę Pintarę-Smoczyńską wyróżnia bogate doświadczenie w gastronomii i wyjątkowy spokój, który pomaga w tworzeniu perfekcyjnych dań. Uwielbia kupować świeże składniki od lokalnych dostawców, bo - jak sama mówi - najważniejsza jest nie ilość, a jakość przygotowywanych przez nią dań.

Szefowa kuchni ma koncie udział w znanym i wymagającym konkursie kulinarnym: Wine & Food Noble Night, gdzie w formule pokazu mistrzowskiego prezentowała specjalny deser. Przeszła także kurs pod okiem Arkadiusza Zuchmańskiego, pierwszego Polaka, który zdobył Gwiazdkę Michelin.

Przy Kominie kusi przyjazną atmosferą, doskonale łączącą elegancję z otwartością. To dobre miejsce tak na biznesowe spotkanie, jak na wprowadzający w znakomity nastrój posiłek we dwoje lub w większej grupie.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto