Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Biorę szpinak i kładę na ciasto francuskie. Szybka tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to hit. Robię ją dla niezapowiedzianych gości

Redakcja
Domowa tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to szybsza wersja wypieku na bazie kruchego ciasta.
Domowa tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to szybsza wersja wypieku na bazie kruchego ciasta. Getty Images/gaus-nataliya/zdjęcie ilustracyjne
Zastanawiasz się, co zrobić z ciasta francuskiego i szpinaku? Zazwyczaj najprostszym wyjściem jest zrobienie wyrazistej w smaku tarty. Zrobisz ją w kilka minut, gdy do domu przyjdą niezapowiedziani znajomi lub nie masz sił na długie stanie w kuchni. Ponadto tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem znakomicie smakuje z suszonymi pomidorami i serem feta. Wypróbuj sposób na ekspresową tartę ze szpinakiem.

W skrócie

Tarty podawane na słono dają wiele możliwości. Najczęściej przyrządza się je z sezonowych lub mrożonych warzyw i ulubionych serów. Najsłynniejsze są tarty w stylu francuskim z camembertem. Jednak farsz można łączyć z wieloma serami, które akurat macie pod ręką. Najszybsze do zrobienia są tarty na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. Dodatkowo zalewa się je masą jajeczną wymieszaną ze śmietanką. Dzięki użyciu gotowego ciasta, dostępnego niemal w każdym sklepie spożywczym, można zrobić ją w mniej niż 30 minut.

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem – prosty przepis na lunch

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • ok. 100 g liści świeżego szpinaku,
  • 80 g sera feta,
  • 2 jajka,
  • 200 ml śmietany 18 procent,
  • 4-5 suszonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła i odrobina oleju rzepakowego do smażenia,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Jak zrobić tartę z ciasta francuskiego ze szpinakiem?

Sposób przygotowania:

  1. Formę do tarty wyłożyłam papierem do pieczenia, a następnie ciastem francuskim.
  2. Następnie nadmiar ciasta odkroiłam nożem i oblepiłam nim ranty.
  3. Patelnię o grubym dnie rozgrzałam na średniej mocy palnika. Roztopiłam masło z olejem.
  4. Na tłuszcz przecisnęłam dwa ząbki czosnku. Można też zetrzeć go na tarce o małych oczkach.
  5. Liście szpinaku przepłukałam, wysuszyłam na ręczniku kuchennym i wrzuciłam na patelnię.
  6. Smażyłam go do momentu, aż szpinak zmięknie. Farsz odstawiłam do wystudzenia.
  7. Doprawiłam go świeżo startą gałką muszkatołową i czarnym pieprzem.
  8. Przestudzony szpinak wyłożyłam na ciasto francuskie.
  9. Fetę pokroiłam w kostkę i ułożyłam na szpinaku.
  10. Suszone pomidory pokroiłam w kostkę i rozsypałam równomiernie na nadzieniu.
  11. Do dużej miski wlałam jajka, śmietanę i dokładnie wymieszałam.
  12. Masę jajeczną wylałam równomiernie na szpinak.
  13. Tartę z ciasta francuskiego ze szpinakiem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190° Celsjusza na 20 minut.

Taka tarta na cieście francuskim ze szpinakiem może być podawana z sałatką nicejską, z czarnymi oliwkami lub listkami sałaty karbowanej.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Biorę szpinak i kładę na ciasto francuskie. Szybka tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to hit. Robię ją dla niezapowiedzianych gości - Strona Kuchni

Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto