Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom...
fot. grafwizja/gettyimages

Chcesz mieć zdrowe serce i uniknąć zawału? Koniecznie wyeliminuj te nawyki. Sprawdź, które czynniki zwiększają ryzyko zawału serca

Dieta obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe

Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom cholesterolu frakcji LDL, który odkłada się w naczyniach tętniczych i może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Profilaktyka zawału serca opiera się na eliminacji z diety produktów smażonych, fast foodów, konserw mięsnych oraz tłustych produktów mięsnych, takich jak boczek, salceson i smalec. Warto natomiast do jadłospisu wprowadzić produkty, które są źródłem kwasów omega-3. To właśnie one wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko zawału serca. W diecie powinny znaleźć się zatem oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, pstrąg), orzechy oraz awokado.

Zobacz również

12. Edycja DOZ Maraton Łódź. Biegacze już na trasie Zobaczcie ZDJĘCIA

12. Edycja DOZ Maraton Łódź. Biegacze już na trasie Zobaczcie ZDJĘCIA

Tygodniowy przegląd prasy w Świeradowie-Zdroju, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Świeradowie-Zdroju, (21.04-27.04.2024)

Polecamy

Dwie mieszkanki Warmii i Mazur oszukano na ponad 180 tysięcy złotych

Dwie mieszkanki Warmii i Mazur oszukano na ponad 180 tysięcy złotych

PKP Intercity: więcej pociągów i dodatkowe wagony na majówkę

PKP Intercity: więcej pociągów i dodatkowe wagony na majówkę

Nie możesz przytyć? Oto najlepsze sposoby, aby zdrowo przybrać na wadze

Nie możesz przytyć? Oto najlepsze sposoby, aby zdrowo przybrać na wadze