Na skróty
Ciasta i desery z dzieciństwa, czyli comfort food
Każdy z nas ma ulubione smaki z dzieciństwa, dania, które kojarzą się rodzinnym domem i beztroskimi latami młodości. Obecnie bardzo popularne jest wracanie wspomnieniami do tamtych lat i przygotowywanie potraw, wywołujących u nas nostalgię i uśmiech. Wpisuje się to w trend kulinarny comfort food.
Przygotowaliśmy kilka polecanych przepisów na ciasta i desery jak z dzieciństwa:
- blok czekoladowy, to rarytas rodem z PRL, masa z kakao, mleka w proszku połączona jest z herbatnikami i bakaliami,
- wafle przekładane kakaową masą z mleka w proszku, są proste i bardzo szybkie do przygotowania,
- bajaderki, czyli pyszne kuleczki z ciasta, bakalii i rumu,
- ciasto jogurtowe z truskawkami, ze słodką kruszonką,
- kremówka bez pieczenia, na herbatnikach, schłodzona smakuje jak pyszny lodowy deser,
- chatka Baby Jagi, to pięknie wyglądający serniczek bez pieczenia, z herbatnikami, galaretką lub owocami.
Mamy dla Ciebie niezawodny przepis z dawnych lat na ciasto pleśniak, którym w przeszłości zajadano się w niemal każdym domu. To połączenie kruchego ciasta, z kwaskowym dżemem i słodką bezą. Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu i wymaga odrobiny wysiłku, ale z naszymi wskazówkami z pewnością się uda.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne ciasto pleśniak:
Przepis na ciasto pleśniak
(czas przygotowania i pieczenia: ok. 2 godziny)

Składniki:
- 5 jajek,
- 3 szklanki mąki,
- 250 g margaryny lub masła,
- szklanka cukru,
- pół szklanki cukru do białek,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy ( 16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 czubata łyżka kakao,
- 1 słoiczek gładkiego dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowego.
Jak zrobić ciasto pleśniak krok po kroku?
- Oddziel żółtka od białek do oddzielnych miseczek.
- Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z margaryną lub masłem.
- Dodaj żółtka, proszek do pieczenia i szklankę cukru. Posiekaj wszystko nożem, a następnie szybko zagnieć rękami. Kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania.
- Podziel ciasto na pół. Jedną z części jeszcze raz przekrój na pół. Do takiej małej ćwiartki dodaj kakao i wyrób. Możesz zrobić to w misce, dzięki temu nie ubrudzisz stolnicy.
- Zawiń każdą część ciasta w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
- Ubij białka z połową szklanki cukru na sztywną pianę.
- Większą część ciasta rozwałkuj i wylep nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj ciasto dżemem i zetrzyj na nie kakaowe ciasto.
- Wyłóż pianę z białek, a na wierzch zetrzyj jasne ciasto.
- Piecz całość w 170 stopniach przez ok. 50 minut.
Ciasto pleśniak gotowe. Smacznego.