MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg...
fot. ewastudio/123rf.com

Co ma więcej witaminy C niż cytryna? Te łatwo dostępne i tanie owoce i warzywa zadbają o twoją odporność. Które z nich warto jeść jesienią?

Czarna porzeczka

Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg
Zarówno owoce, jak i liście czarnej porzeczki to źródło witaminy C. Owoce najlepiej jeść na surowo, ale można je też wykorzystywać do przygotowania przetworów takich jak dżemy, galaretki i soki. Z liści zaparza się herbatkę. Owoce czarnej porzeczki wzmacniają serce i naczynia krwionośne oraz regulują ciśnienie krwi. Garść czarnej porzeczki dwukrotnie pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.

Zobacz również

Dzień Dziecka w Chmielnie! Rodzinny festyn „Aktywnie z Damroką Chmielno"

Dzień Dziecka w Chmielnie! Rodzinny festyn „Aktywnie z Damroką Chmielno"

Tomasz Litwin wybrany na nowego starostę powiatu lęborskiego

Tomasz Litwin wybrany na nowego starostę powiatu lęborskiego

Polecamy

Pocisk artyleryjski w jeziorze Niegocin

Pocisk artyleryjski w jeziorze Niegocin

Olsztyn: Śledztwo po karambolu na ul. Bałtyckiej

Olsztyn: Śledztwo po karambolu na ul. Bałtyckiej

Elbląg: Funkcjonariusze KAS przejęli podróbki o wartości 1 mln zł

Elbląg: Funkcjonariusze KAS przejęli podróbki o wartości 1 mln zł