Czy pamiętasz te desery z PRL? Wiele z nich nadal kusi smakiem! Zobacz unikalne przepisy!
Zupa nic
Kończymy nią przepisy na słodkie co nieco z czasów PRL. Ten mleczny i waniliowy smak wielu pamięta do dzisiaj.
Składniki:
- 2 łyżki cukru,
- laska wanilii,
- łyżka cukru pudru,
- 2 jajka,
- 400 ml mleka.
Wykonanie:
- Jajka sparz wrzątkiem,
- Białka oddziel od żółtek,
- Do białek dodaj łyżkę cukru pudru i ubij całość na sztywną masę,
- Do żółtek również dodaj łyżkę cukru i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści,
- Do garnka wlej mleko i dodaj naciętą laskę wanilii,
- Mleko gotuj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania,
- Gdy mleko będzie już ciepłe, za pomocą łyżki nakładaj partiami pianę z białek. Gotuj z każdej strony po minucie. Zbierz pianki łyżką cedzakową i ułóż na talerzu.
- Mleko odstaw z gazu, wyciągnij wanilię. Cały czas mieszając widelcem, wlewaj powoli żółtka z cukrem. Gdy dodasz wszystkie żółtka ponownie postaw mleko na gazie. Cały czas mieszając, gotuj około dwóch minut uważając, by żółtko się nie ścięło.
- Na talerz wylej zupę i ułóż pianki z białek.