W skrócie
Ciasto parzone nie wymaga wielu umiejętności ani trudno dostępnych składników. Wystarczy dobrej jakości mąka pszenna typ 450, masło o 82% zawartości tłuszczu i jajka najlepiej od kur z wolnego chowu. Wysokiej jakości masło jest najważniejszym produktem do przygotowania rozpływających się w ustach ptysi. Do połączenia składników używa się wody, a całość doprawia szczyptą soli. Podpowiadamy, jak zrobić domowe ciasto ptysiowe.
Ptysie – przepis na apetyczny deser
Liczba porcji: około 12-15 średniej wielkości ptysi
Czas przygotowania: 45 minut, w tym 30 minut przygotowania ciasta ptysiowego
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 5 jajek lub żółtek,
- 250 ml wody,
- 3 g soli.
Do podania:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%,
- 50 g cukru.
Jak zrobić ptysie?
Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie należy zagotować wodę z masłem i solą. Do wrzątku należy wsypać przesianą mąkę pszenną i energicznie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Gdy ciasto będzie gładkie trzeba je odstawić do przestudzenia.
- Do otrzymanej masy należy dodawać po jednym jajku, jednocześnie ucierając, aż ciasto całkowicie się wystudzi. Ważne, aby w tym czasie napowietrzyć ciasto. Dzięki temu będzie chrupiące na wierzchu i delikatne w środku.
- Ciasto ptysiowe trzeba włożyć do rękawa cukierniczego lub uformować przy pomocy dużej łyżki.
- Ptysie trzeba piec w rozgrzanym piekarniku do 200° Celsjusza przez około 15 minut. Ważne, aby w trakcie nie otwierać piekarnika. W przeciwnym razie ciasto oklapnie.
- Gotowe ptysie należy odstawić do wystudzenia, a następnie przekroić na pół.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę należy ubić z cukrem i przełożyć nią upieczone ptysie.
Aby ciasto na ptysie było delikatniejsze można wykonać je na samych żółtkach. Wtedy będzie przypominać ciasto ptysiowe jak z najlepszej cukierni. Warto wiedzieć, że ciasto na eklery i ptysie robi się tak samo. Oba wypieki różnią się tylko kształtem. Eklery są podłużne, a ptysie okrągłe.
Krem do ptysia
Tradycyjnie ptysie można przełożyć budyniem, kremem waniliowym lub konfiturą wiśniową. Do nadziewania ptysi nadają się także podprażone i posiekane orzechy włoskie, migdały, świeże sezonowe owoce i dżem morelowy. Przed podaniem ptysie można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Sprawdź także: Karnawałowe pączki hiszpańskie na tłusty czwartek. Prosty przepis na znakomity deser dla całej rodziny
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

Robot kuchenny BOSCH Styline MCM42024
Robot kuchenny BOSCH Styline MCM42024
kup teraz

Robot planetarny KENWOOD Chef KVC 3110 S
Robot planetarny KENWOOD Chef KVC 3110 S
kup teraz

Robot planetarny BOMANN KM 6010 tytanowy
Robot planetarny BOMANN KM 6010 tytanowy
kup teraz

Robot planetarny BOMANN KM 6009 tytanowy
Robot planetarny BOMANN KM 6009 tytanowy
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020TEN
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020TEN
kup teraz

Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010TEN
Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010TEN
kup teraz

Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010PKN
Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010PKN
kup teraz

Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Robot planetarny WMF Profi Plus szary
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
kup teraz

Robot kuchenny BOSCH MUM9BX5S22, 1500 W
Robot kuchenny BOSCH MUM9BX5S22, 1500 W
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?