Fantastyczny mazurek czekoladowy. Pięknie wygląda i pysznie smakuje. Przepis na najlepszy mazurek wielkanocny z polewą czekoladową

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Mazurek czekoladowy to idealne ciasto na Wielkanoc. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Mazurek czekoladowy to idealne ciasto na Wielkanoc. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mazurek wielkanocny to tradycyjne i bardzo popularne ciasto na Wielkanoc. Można przygotować go na wiele sposobów. Proponuję sprawdzony przepis na mazurka czekoladowego. Wyróżnia go idealnie kruche ciasto, przełożone kwaskowymi powidłami i udekorowane aksamitną polewą czekoladową oraz sporą ilością bakali. Smakuje wyśmienicie. Wypróbuj przepis na mazurka czekoladowego.

W skrócie:

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych ciast, w tym tradycyjnych mazurków. Stanowią one symbol zakończenia postu i początku świętowania. Mam dla ciebie przepis na najlepszy mazurek czekoladowy. Proponuję przełożyć kruche ciasto powidłami, polać polewą czekoladową i udekorować bakaliami, tak by po pokrojeniu na każdym kawałku znalazła się spora ilość tych pysznych składników. Jeśli wolisz mniej słodkie smaki to przygotuj polewę z samej gorzkiej czekolady.

Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować mazurka wielkanocnego z polewą czekoladową.

Przepis na mazurek czekoladowy

czas przygotowania: ok. 1 godzina + pieczenie
porcja: na blaszkę 25x 30
poziom trudności: łatwy

Składniki:
kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 5 łyżek powideł śliwkowych,

polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g masła
  • bakalie do dekoracji np. płatki migdałowe, orzechy laskowe, rodzynki, żurawina.

Jak zrobić mazurka czekoladowego?

  1. Na stolnicy posiekaj mąkę z zimnym masłem.
  2. Dodaj cukier, żółtka, proszek do pieczenia i wanilię. Zagnieć kruche ciasto.
  3. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum pół godziny.
  4. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części.
  5. Pierwszą rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Posmaruj ciasto powidłami śliwkowymi.
  7. Rozwałkuj drugą część i przełóż na ciasto.
  8. Ponakłuwaj wierzch ciasta widelcem w kilku miejscach, by mazurek równo rósł.
  9. Piecz ciasto ok. 30 minut w 180 stopniach.
  10. Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i wystudź.
  11. W kąpieli wodnej rozpuść obie czekolady i masło. Tak przygotowaną polewą polej wierzch mazurka.
  12. Na koniec udekoruj mazurka bakaliami.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Fantastyczny mazurek czekoladowy. Pięknie wygląda i pysznie smakuje. Przepis na najlepszy mazurek wielkanocny z polewą czekoladową - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto