Składniki:
1 kg flaków wołowych
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
szczypta imbiru
majeranek
sól
pieprz
łyżka mąki
łyżka bułki tartej
odrobina masła
bulion warzywny
Flaki przekładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy je trzy razy po 10 minut. Przecedzamy. Do garnka wlewamy bulion. Dodajemy startą marchew, pokrojony czosnek i cebulę oraz flaki. Doprawić do smaku przyprawami. Z mąki, bułki i masła zrobić zasmażkę i zagęścić nią flaki. Jeśli wolimy pikantną kuchnię można dodać szczyptę chilli. Świeży imbir lepiej sprawdzi się niż ten w proszku.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?