Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Flaki po warmińsku

Agnieszka Szukuć
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flaki_%281%29.JPG
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flaki_%281%29.JPG Ala z
Flaki to sztandarowa potrawa kuchni polskiej. Spróbuj flaków w wersji warmińskiej.

Składniki:
1 kg flaków wołowych
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
szczypta imbiru
majeranek
sól
pieprz
łyżka mąki
łyżka bułki tartej
odrobina masła
bulion warzywny

Flaki przekładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy je trzy razy po 10 minut. Przecedzamy. Do garnka wlewamy bulion. Dodajemy startą marchew, pokrojony czosnek i cebulę oraz flaki. Doprawić do smaku przyprawami. Z mąki, bułki i masła zrobić zasmażkę i zagęścić nią flaki. Jeśli wolimy pikantną kuchnię można dodać szczyptę chilli. Świeży imbir lepiej sprawdzi się niż ten w proszku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto