To, ile białka powinno znaleźć się w diecie danego człowieka, zależy od jego wieku, płci i stylu życia. Poza tym, należy wiedzieć, że białka mogą wykazywać odmienną wartość odżywczą – najlepiej wchłaniane i użytkowane są białka pochodzenia zwierzęcego. W diecie nie powinno więc zabraknąć cielęciny i drobiu. Białka pochodzenia roślinnego są mniej wartościowe. W celu uniknięcia niedoborów wegetarianie sięgają po najlepsze z nich, a więc soczewicę, soję i suszone rośliny strączkowe. Dzieci powinny spożywać ok. 25 mg białka na każdy kg masy ciała. U osób dorosłych wartość ta wynosi 8 mg, jednak osoby aktywne fizycznie powinny zjadać go więcej. Zapotrzebowanie na białko kobiet ciężarnych to 10-20 mg na kg masy.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?