Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Młodzi lechici wypuścili zwycięstwo z rąk w ostatniej minucie meczu

Młodzi lechici wypuścili zwycięstwo z rąk w ostatniej minucie meczu

Groźny wypadek. Zderzyło się pięć samochodów, z czego jeden dachował

Groźny wypadek. Zderzyło się pięć samochodów, z czego jeden dachował

Polecamy

Tygodniowy przegląd prasy w Szczawnicy, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Szczawnicy, (21.04-27.04.2024)

Przegląd tygodnia od 21.04 w Pieńsku

Przegląd tygodnia od 21.04 w Pieńsku

Przegląd tygodnia od 21.04 w Makowie Podhalańskim

Przegląd tygodnia od 21.04 w Makowie Podhalańskim