Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jedzenie w podróży. Tych produktów i potraw nie zabieraj ze sobą w drogę. Najgorsze jedzenie w podróży

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zarówno jajka na twardo, jak i pasty jajeczne oraz sałatki z dodatkiem jajek są źle wspominane przez współpasażerów. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć kolejne nie mile widziane posiłki.
Zarówno jajka na twardo, jak i pasty jajeczne oraz sałatki z dodatkiem jajek są źle wspominane przez współpasażerów. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć kolejne nie mile widziane posiłki. Anna Daniluk
Okres wakacyjny sprzyja podróżom, zarówno tym krótkim, jak i dłuższym. Warto dlatego dobrze przemyśleć, jakie jedzenie zabierzemy ze sobą w drogę. Przekąski powinny zaspokoić głód oraz wytrzymać wiele godzin w bagażu podręcznym. Są jednak potrawy, których lepiej unikać. Przyjrzeliśmy się, jakie najgorsze przekąski jedzone przez współpasażerów najczęściej wspominacie ze swoich wypraw.

Spis treści

Jedzenie w podróży

Szkolne wycieczki dla wielu dzieci i nastolatków były okazją do pofolgowania nawykom żywieniowym. Właśnie wtedy zajadano się słodyczami i słonymi przekąskami, w tym ulubionymi przez wielu ludzi chipsami ziemniaczanymi. Niektóre z nich, takie jak cebulowe prażynki, mają bardzo intensywny zapach, który sprawia, że podróż staje się nie lada wyzwaniem. Zebraliśmy posiłki najbardziej negatywnie zapadające w pamięć i nielubiane przez współpasażerów.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię niepożądanych dań.

Suchy prowiant – najgorsze wspomnienia z podróży

Wiele przekąsek zajadanych w podróży potrafi uprzykrzać podróż współpasażerom. Prosta kanapka to także winowajca przykrych doświadczeń. Wystarczy, że towarzysz podróży wyjmie kromki chleba przełożone kiełbasą o intensywnym aromacie lub sięgnie po cebularza. Niestety mocny zapach cebuli potrafił popsuć podróż.

Częstym przysmakiem spożywanym w drodze, który powracał w wypowiedziach moich rozmówców, były jajka gotowane na twardo. Podobnie odbierane są pasty jajeczne. Największe emocje wzbudza dobitny aromat siarki, który wzmacnia się z każdym dniem spędzonym w plecaku.

Kolejnymi dodatkami do kanapek, które wielu osobom zapadły w pamięć, są konserwy.

„Pamiętam, jak na rajdach często brano ze sobą konserwy turystyczne lub pasztety. W podróży robiono z nimi kanapki. Śmiałkowie nosili nawet ze sobą kapustę kiszoną i dodawali na wierzch” – wspomina Jacek.

Jedzenie na podróż — aktualne nawyki

Aktualnie preferencje kulinarne uległy zmianie. Chętniej sięgamy po gotowy asortyment zajazdów i przekąski dostępne na stacjach benzynowych.

„Najgorzej wspominam kebab, którego młody mężczyzna kupił na stacji benzynowej. Mocny zapach mięsa, wymieszany z sosem czosnkowym i zapachem frytury sprawiał, że odliczałem czas do końca podróży” – wspomina Marek.

Natomiast Ewelina, która często podróżuje pociągami, wspomina, że mężczyzna jadący z nią w jednym przedziale wyjął szprotki w pomidorach. Gdy współpasażerowie uchylili okno, smakosz ryby nie odebrał tego jako przytyku w jego stronę. Kolejnymi niepożądanymi posiłkami w podróży są kanapki z paprykarzem, kurczaki z rożna i kabanosy, które długo przeleżały w plecaku.

Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię.

Współcześnie na trasach często pojawiają się restauracje różnych sieci typu fast food. Te dania podróżni spożywają później w pociągu czy autobusie. Nieprzyjemny zapach hamburgera lub frytek potrafi na długo zniechęcić do podróżowania.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Gotuj zdrowo

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jedzenie w podróży. Tych produktów i potraw nie zabieraj ze sobą w drogę. Najgorsze jedzenie w podróży - Strona Kuchni

Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto