Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karp smażony na maśle z prawdziwkami

Robert Orzechowski
Karp smażony na maśle z prawdziwkami
Karp smażony na maśle z prawdziwkami Babciagramolka-Bunia
Potrawa na wigilię. Karp smażony na maśle z prawdziwkami

Pyszna wigilijna potrawa . Bardzo prosta – każdy sobie z nią poradzi .

Czas : 20 minut + 24 godziny w marynacie

Składniki :

Filet z karpia ( z połówki ryby )
8 szt. kapeluszy prawdziwków
sok z połowy cytryny
sól
2 łyżki oleju
¼ kostki masła ( 5 dag )
szczypta pieprzu
1 łyżka mąki
1 cebula
1 marchewka

Dobrze umyty i oczyszczony z ości filet posolić , skropić sokiem z cytryny , olejem .Ułożyć w szczelnie zamykanym szklanym naczyniu i posypać pokrojona w plasterki cebulą i marchewką .Trzymać w lodówce 24 godziny ( przewrócić kilka razy ) .
Grzyby namoczyć na 2 godziny , a potem ugotować w małej ilości wody .Odcedzić
Karpia oczyścić z cebuli i marchewki .Osuszyć . Posypać pieprzem .Oprószyć mąką , strącić jej nadmiar .
Na patelni rozgrzać masło ( najlepiej wcześniej je sklarować ) i smażyć na rumiano karpia , obracając go .Pod koniec smażenia dołożyć na patelnię prawdziwki i obsmażać je obok ryby przez ok. 5 minut .

Podawać z cząstką cytryny , ziemniakami i kapustą z grzybami

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Dania Wigilijne[/a][/sc]
[sc][a]http://olsztyn.naszemiasto.pl/serwisy/dania_swiateczne
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto