Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Kiełbasa w słoiku to hit PRL-u. Jak zrobić kiełbasiankę? Przepis na domową kiełbasę w słoiku

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Tatiana Romanova/Getty Images
Kiełbasa w słoiku to smak dzieciństwa i młodości moich rodziców. Na samo wspomnienie o niej rozpromieniają się i opowiadają, jak się ją przygotowywało, a później zjadało ze smakiem. Taka domowa mielonka, popularna w polskich domach w czasach PRL-u, jest smaczna i zdrowsza niż te, które możemy kupić w sklepach. Wypróbuj przepis na kiełbasę w słoiku.

Spis treści

Kiełbasa w słoiku była rarytasem kuchni PRL. Sprawdzi się też obecnie – w czasach szalejącej inflacji, na rodzinnym spotkaniu czy podczas pieszych wycieczek. Z tego przepisu otrzymasz 4 słoiki kiełbasianki (po 400 g) lub 8 mniejszych słoików (po 200 g). Odpowiednio przygotowana kiełbasa w słoiku może być przechowywana nawet przez pół roku. Przypomnij sobie ten niepowtarzalny smak.

Domowa kiełbasa w słoiku bez konserwantów – przepis

czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja na: 4 słoiki po 400 g mielonki lub 8 słoiczków po 200 g kiełbaski
poziom trudności: średni

Do przygotowania kiełbasy w słoiku będziesz potrzebować maszynkę do mielenia mięsa (końcówka o grubych oczkach), wyparzone słoiki, duży garnek do pasteryzacji, ścierkę lub wkład na dno garnka.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 500 g boczku surowego (bez skóry i kości) lub świeżej słoniny
  • 200 ml zimnej wody
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej

Jak zrobić kiełbasę w słoiku z mięsa mielonego? Przygotowanie kiełbasianki krok po kroku

  1. W maszynce do mielenia mięsa zmiel łopatkę i boczek lub słoninę.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. Do zmielonego mięsa dodaj czosnek i przyprawy: majeranek, sól, pieprz i opcjonalnie ostrą wędzoną paprykę.
  4. Wymieszaj dokładnie i wyrabiaj masę powoli, dolewając wodę (mięso powinno ją wchłonąć).
  5. Wyrobioną masę na kiełbasę w słoiku przełóż do wyparzonych słoików, lekko ubijając ją. Nie napełniaj słoików całkowicie – zostaw ok. 2-3 cm przestrzeni.
  6. Wytrzyj brzegi słoików papierowym ręcznikiem i zakręć słoiki wyparzonymi wieczkami.
  7. Przygotowane słoiki z kiełbasianką wstaw do dużego garnka. Na dnie naczynia możesz położyć ścierkę lub specjalne sito do gotowania. Wlej wodę. Powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików.
  8. Garnek przykryj pokrywką i zagotuj słoiki. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj przez 1,5-2 godziny.
  9. Zagotowane słoiki zostaw w garnku do wystudzenia. Kiedy będą już zimne, przygotowaną kiełbasiankę można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Możesz też po 24 godzinach ponownie pasteryzować kiełbasę w słoikach (przez 40 minut od zagotowania), ostudzić i po kolejnych 24 godzinach pasteryzować przez 30 minut. Trzy pasteryzacje (proces nazywany tyndelizacją) przedłużą trwałość kiełbasy w słoiku aż do 6 miesięcy i sprawią, że będzie mogła być przechowywana poza lodówką.
  10. Sprawdź, czy wszystkie pokrywki są wklęsłe. Jeżeli któraś pokrywka jest wklęsła, to kiełbasa z tego słoika powinna zostać niezwłocznie zjedzona.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kiełbasa w słoiku to hit PRL-u. Jak zrobić kiełbasiankę? Przepis na domową kiełbasę w słoiku - Strona Kuchni

Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto