W skrócie
Magdalena Tomaszewska-Bolałek w książce „The Polish Table” /„Polski stół” zaznaczyła, że książki kucharskie o kuchni polskiej są bogate w przepisy na różnorodne zupy. Na śniadanie proponuje się lekkie zupy mleczne, zupy wegetariańskie w okresach postnych i treściwe rozgrzewające zupy na zimę. Autorka zaznaczyła, że wiele zup związanych jest obchodami konkretnych świąt. Zupa chrzanowa szczególnie kojarzona jest ze śniadaniem wielkanocnym. Znawczyni kuchni polskiej podkreśliła we wstępie do przepisu, że jest wiele przepisów na to danie, ale zawsze pojawia się świeżo starty chrzan, biała kiełbasa i jajka ugotowane na twardo. Zobacz przepis na tradycyjną zupę chrzanową.
Sprawdź także: Ostry sos chrzanowy do mięsa. Przepis na tradycyjne zastosowanie chrzanu. Zobacz naszą wielkanocną propozycję
Zupa chrzanowa-przepis z jajkiem i białą kiełbasą
Liczba porcji: dla około 10 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2000 ml bulionu wołowego,
- 4 średnie korzenie pietruszki,
- 4 średnie marchewki,
- 1 mały seler,
- świeży chrzan (ilość wedle uznania), można zastąpić suszonym,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- ziele angielskie,
- czosnek suszony,
- liść laurowy,
- kwaśna śmietana,
- jajka na twardo,
- biała kiełbasa,
- natka pietruszki lub szczypiorek.
Jak zrobić zupę chrzanową?
Przygotowanie:
- Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Bulion doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do niego przyprawy oraz starty chrzan.
- Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i gotujemy przez 15-20 minut.
- Zupę rozlewamy do talerzy. Do każdego talerza wkładamy ćwiartkę jajka na twardo, łyżkę śmietany i 2-3 plasterki białej kiełbasy.
- Całość posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Czytaj także: Tradycyjna zupa fasolowa. Przepis na pożywne danie z nutą nostalgii. Zobacz jakie mięso będzie najlepsze do fasolówki
Sposób podania
Zupa chrzanowa podawana w trakcie śniadania wielkanocnego często wzbogacana jest produktami poświęconymi w Wielką Sobotę. Podobnie doprawia się żurek i barszcz biały. Dlatego w zupie chrzanowej znaleźć można kiełbasę, sól, pieprz i dodatkowy korzeń chrzanu. Ponadto zupa chrzanowa może być ozdobiona kiełkami rzeżuchy, którą tradycyjnie wysiewa się na święta.
Rodzaj chrzanu do zupy
Do zupy chrzanowej stosuje się świeżo stary chrzan. Przed użyciem warto sparzyć go wrzątkiem, aby zmiękł. Innym równie popularnym chrzanem jest tarty chrzan ze słoika. W tym przypadku warto zwracać uwagę na jego skład. Najlepszy produkt będzie miał wysoką zawartość chrzanu (minimum 70%), odrobinę cukru, soli i octu, kwasku cytrynowego lub kwasu mlekowego. Taki chrzan nie powinien zepsuć smaku domowej zupy chrzanowej.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej – Bolałek.
Źródło:
- Darmowy e-book „The Polish Table” - Bunkatura.pl
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Aromatyczny miodownik na Boże Narodzenie. Przepis z miodem lipowym
- Chrupiące ciastka z siekanymi migdałami. Przepis na rewelacyjną słodką przekąskę
- Postny żurek tarchomiński z przepisu Małgorzaty Caprari. Kluczowy jest jeden składnik
- Polka zdobyła Kulinarnego Oscara! Jej e-book to międzynarodowy hit. Zobacz przepisy
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Te popularne seriale wracają na ekrany tej jesieni. Sprawdź, co o nich wiesz - QUIZ
- Nowa żona Ronaldo: czwarta i młodsza od niego o 14 lat. Takie było ich wesele [WIDEO]
- Nowy "Znachor" to najlepsza ekranizacja w historii? Tym się różni od starego klasyka
- Trzyosobowa rodzina zginęła w wypadku na A1. Wiadomo, z jaką prędkością pędziło auto