MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 20
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę...
fot. JaStra/pixabay.com

Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy

Smardz

Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę gucchi, znany jest nie tylko z wyjątkowego smaku i wysokiej ceny, a także z faktu, że w Polsce jest chroniony (podobnie jak ceniona przez smakoszy i kosztowna trufla).

Smardz ma wyjątkowo silne działanie hamujące przewlekły stan zapalny, pod względem skuteczności porównywane z diklofenakiem, o czym czytamy w „Current Science”. Obfituje w wapń i potas, a zawarte w nim polisacharydy stymulują odporność.

Zobacz również

Leszek Golonka powróci na stanowisko komendanta Straży Miejskiej w Zakopanem

NOWE
Leszek Golonka powróci na stanowisko komendanta Straży Miejskiej w Zakopanem

Śmiertelny wypadek w Rosanowie pod Łodzią. Nie żyje 55-letni mężczyzna...

NOWE
Śmiertelny wypadek w Rosanowie pod Łodzią. Nie żyje 55-letni mężczyzna...

Polecamy

Dziewczynka pogryziona przez psy. Tragedia pod Olsztynem

Dziewczynka pogryziona przez psy. Tragedia pod Olsztynem

Królowa polskiego kabaretu Joanna Kołaczkowska i Hrabi w Ostródzie

Królowa polskiego kabaretu Joanna Kołaczkowska i Hrabi w Ostródzie

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi