Mamałyga, rosół i naleśniki. Najlepsze dania z dzieciństwa. Nasi czytelnicy wspominają smakołyki sprzed lat

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jednym ze smaków dzieciństwa wspominanych na profilu Strony Kuchni na Facebooku jest rosół. Kliknij w przycisk i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć inne dania.
Jednym ze smaków dzieciństwa wspominanych na profilu Strony Kuchni na Facebooku jest rosół. Kliknij w przycisk i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć inne dania. 123rf.com/mizina
Większość z nas czasy dzieciństwa wspomina z sentymentem. Czasem pamięcią sięgają do czasów PRL-u lub do lat 90. XX wieku. Czytelnicy na naszym profilu na Facebooku przypominali nam o najlepszych daniach z dzieciństwa. Przyjrzeliśmy się najciekawszym propozycjom.

W skrócie

Jedzenie bez chemii

Argumentem, który przemawiał za smakowitością dań sprzed lat, było ich przygotowywanie bez sztucznych dodatków i polepszaczy. Komentatorka Zofia na Facebooku podzieliła się wspomnieniem:

- W zasadzie (lubiłam – przyp. red.) wszystkie potrawy, bo pachnące świeżością natury. Bez chemii.

W PRL-u były okresy, kiedy brakowało żywności. Wtedy zaradne gospodynie domowe potrafiły zrobić „coś z niczego”. Robiono własne przetwory tylko z dodatkiem cukru, a zagęstnikiem były pektyny z dokładanych obierek z jabłek. Gdy udało się kupić mięso od rolnika, gospodarze potrafili sami zrobić wędlinę, kiełbasę lub smalec. Pod tym względem rzeczywiście jedzenie mogło być bardziej uczciwe.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć dania z dzieciństwa:

Naleśniki i niedzielny rosół

Użytkownicy profilu Strona Kuchni często z rozrzewnieniem wspominali dania mączne. Współcześnie dzieci również chętnie zajadają się amerykańskimi pankejkami, naleśnikami z serem lub racuchami z jabłkami. Ponadto wymieniano kluski z truskawkami i omlet biszkoptowy z dżemem.
Dla obserwatorki Marzeny najlepsze były udka i rosół co niedziela. Natomiast Marzena poza naleśnikami rozwinęła myśl o frytki, placki ziemniaczane i leśne grzyby zajadane z chlebem.

Pożywne zupy jak za dawnych lat

Ciekawostką jest, że dzieci chętnie jedzą zupy o intensywnych, kwaśnych smakach jak np.: ogórkowa lub pomidorowa. Nie dziwi natomiast, że barszcz czerwony miał swoich miłośników. Słodka, lekko korzenna w smaku zupa rozsmakowała pokolenia smakoszy. Gabryela skomentowała, że dla niej najsmaczniejszy był czerwony barszcz gotowany na karpiu na Wigilię. Dla użytkowniczki Małgorzaty najlepszą zupą była ziemniaczana w wykonaniu jej taty.

W formie deseru przeważały zupy owocowe, szczególnie jagodowa. Zupy grzybowe również miały swoje szczególne miejsce w dziecięcym jadłospisie. Wyjątkowo wspominane były te zrobione z leśnych grzybów i zupa pieczarkowa. Zaskakujące natomiast są zupy i dania o kontrowersyjnej teksturze i konsystencji. Użytkowniczka Eleonora wśród ulubionych dań wymieniła:

  • rosół,
  • barszczyk z uszkami,
  • tatar,
  • ikra,
  • mlecz ze śledzia,
  • barszcz biały,
  • wodzionka,
  • flaki,
  • galareta (zimne nóżki).

Smaki dzieciństwa — mamałyga

Dla użytkowniczki Kasi najlepszym daniem z dzieciństwa była mamałyga. Potrawa przygotowywana z kaszy lub mąki kukurydzianej najprawdopodobniej pochodzi z Rumunii. W pierwotnej wersji robiono ją z gryki. W Polsce mamałyga szczególnie przyjęła się w kuchni małopolskiej, czyli w okolicach Krakowa. W dawnych czasach mamałyga była postrzegana jako jedzenie dla ubogich. Innymi odmianami mamałygi są:

  • polenta,
  • kulesza.

A dla was jakie danie z dzieciństwa było najlepsze?

Zobacz w galerii przepisy na dania wspominane z dzieciństwa:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #4

Joseph Joseph

Joseph Joseph Zestaw 4 Desek Do Krojenia Ze Stojakiem Index ...

452,00 zł338,79 zł-25%
miejsce #5

Gefu

Gefu Obieraczka Do Jabłek 3 W 1 Delico (G13560)

195,00 zł169,90 zł-13%
miejsce #6

Alessi

Alessi dziadek do orzechów (jht01)

90,00 zł78,88 zł-12%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Mamałyga, rosół i naleśniki. Najlepsze dania z dzieciństwa. Nasi czytelnicy wspominają smakołyki sprzed lat - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie