Jeszcze przed przejęciem zarząd Spomleku zapowiadał, że należący do ESM zakład w Młynarach będzie wymagał znacznych zmian. Na dobre zaczęły się ona w listopadzie, kiedy wytwarzanie żółtych serów zostało tam całkowicie wstrzymane. W tym czasie zmodernizowane zostały pomieszczenia produkcyjne oraz zainstalowano automatyczną linię technologiczną do produkcji sera wyposażoną w komplet nowych form, wykonano basen solankowy oraz zamontowano urządzenia umożliwiające transport i pakowanie serów. Łączny koszt inwestycji przekroczył kwotę 6 mln zł. Zakończenie inwestycji i wznowienie produkcji nastąpiło 15 kwietnia.
– Od początku zakładaliśmy, że przejęcie elbląskiej spółdzielni będzie w początkowym okresie wymagało sporych wydatków. Aby w pełni wykorzystać potencjał drzemiący w regionie elbląskim, przede wszystkim rosnące dostawy mleka, musieliśmy zapewnić sobie możliwość produkcji sera o najwyższej jakości. Wyroby opuszczające zakład w Młynarach w niczym nie będą ustępowały wytwarzanym w pozostałych naszych serowarniach – zapewnił Edward Bajko, prezes zarządu SM Spomlek.
Obowiązująca w Spomleku zasada, że wszystkich dostawców obowiązuje wspólny cennik, zmieniła sytuację na rynku mleka w okolicach Elbląga. Tradycyjnie stawki były tu niższe niż na Podlasiu, gdzie swoją działalność prowadzi radzyńska spółdzielnia. Wyższe kwoty pozwoliły na nawiązanie współpracy z większymi dostawcami, spośród których rekordzista zapewnia ponad milion litrów mleka rocznie. W okresie wrzesień 2010 – marzec 2011 skupiono o 27 proc. więcej surowca niż w analogicznym okresie na przełomie lat 2009-2010.
– Pojawienie się nowego partnera, za którym stoi niepodważalna pozycja rynkowa i o wiele większe niż w przypadku samodzielnie działającej ESM możliwości finansowe, jest dla dostawców z całego regionu sytuacją bardzo korzystną. Także dla tych, którzy nie współpracują ze Spomlekiem. Mogą się bowiem spodziewać, że inne działające tu mleczarnie przedstawią im atrakcyjniejsze warunki
– wyjaśnił Edward Bajko.
W uruchomionym właśnie po modernizacji zakładzie w Młynarach powstawać będą sery znane konsumentom w całej Polsce, oferowane pod markami „Serenada” i „Polesia Czar”. Wkrótce powinien dołączyć do nich „Edam Królewiecki”, pierwsze wspólne dzieło serowarów z Elbląga i Radzynia Podlaskiego.
– Planujemy, że obok znanych już marek Spomleku, w Młynarach powstawać będzie też ser kojarzony z Elblągiem. „Edam Królewiecki” od początku trafi zarówno na rynek lokalny, jak i do oferty ogólnokrajowej, a jego dobre przyjęcie może zaowocować kolejnymi pomysłami – zapowiedziała Monika Żukowska, dyrektor marketingu SM Spomlek.
Po modernizacji zakład w Młynarach będzie przetwarzał 50 mln litrów mleka rocznie. Obecnie pracuje tu 70 osób.
Źródło: Informacja prasowa
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?