reklama

Na co zwrócić uwagę, aby kupić najlepsze garnki do kuchni?

Materiał informacyjnyZaktualizowano 
Sztuka gotowania to nie tylko kwestia trzymania się przepisu oraz używania wysokiej jakości składników. Najlepsi kucharze wiedzą, że ta samo jak umiejętności liczą się również odpowiednie narzędzia. Z garnkami dobrej jakości gotowanie jest zdecydowanie łatwiejsze i bardziej intuicyjne. Od jakości tego w czym gotujemy zależy także to, ile tłuszczu będziemy potrzebować oraz ile czasu zajmie cały proces. Podczas wybierania odpowiednich garnków do gotowania zaufaj profesjonalistom.

Stal czy teflon - jaki materiał wybrać?

Jeszcze kilkanaście lat temu w każdej amatorskiej kuchni znaleźć można było patelnie i garnki pokryte teflonem. Uznawany był za cudowne tworzywo, dzięki któremu nic nie przywiera do naczynia, możemy gotować na minimalnej ilości tłuszczu lub w ogóle bez niego, a cały proces jest dziecinnie prosty. Składniki ślizgają się po jego powierzchni i wszystko jest zawsze idealnie wysmażone. Niestety, w praktyce okazywało się, że powłoka teflonowa sprawdzała się tylko do momentu, kiedy nie była uszkodzona, a o to najczęściej było nietrudno. Mimo ostrzeżeń i uważnego obchodzenia się z patelnią, chyba nikomu nie udało się utrzymać jej w idealnym stanie przez dłuższy czas.

Profesjonaliści w tym samym czasie po spróbowaniu teflonu bardzo szybko wrócili do tego co znali najlepiej i ufali najbardziej, czyli stali. Garnki stalowe są uznawane za najbezpieczniejsze i najzdrowsze.

Najlepsze zestawy garnków znajdziesz u Philipiaka

Składniki tworzywa nie przenikają do jedzenia, powłoka się nie niszczy a garnki długo pozostają w dobrej kondycji. Nawet jeśli potrawa się przypali, garnek ze stali da się dobrze doczyścić.

Stal posiada właściwości antybakteryjne, a więc i wytworzone z niej garnki je mają. Równocześnie jest bardzo wytrzymałą na zadrapania, nie ma więc obawy, że uszkodzimy powłokę widelcem czy innym narzędziem. Można je myć w zmywarce a do tego są relatywnie tanie. Występują w wielu różnych kształtach i rozmiarach, zarówno w formie patelni jak i rondli czy głębokich naczyń. Zapachy nie utrzymują się na powierzchni, dlatego łatwo jest korzystać z takich naczyń przy przygotowywaniu potraw zarówno słodkich, jak i słonych, które zasadniczo różnią się smakiem.

Dobry garnek nie tylko na indukcję

Dobry garnek cechuje się wszechstronnością, wytrzymałością oraz uniwersalnym zastosowaniem. Warto mieć w zapasie przynajmniej trzy garnki w różnych pojemnościach i co najmniej dwie patelnie. Mając kuchenkę indukcyjną koniecznie przed zakupem należy sprawdzić oznaczenia na spodzie każdego naczynia. O ile używając garnków na gazie czy na płycie elektrycznej tworzywo nie ma większego znaczenia, o tyle na indukcję dno garnka powinno być zrobione z tworzywa ferromagnetycznego. Do tego, aby garnek czy patelnia dobrze rozprowadzały ciepło, koniecznie muszą mieć one grube dno. Dzięki temu również możemy z powodzeniem używać głębokich garnków do podsmażania półproduktów jak tego wymaga wiele przepisów, szczególnie tych jednogarnkowych.
Jeśli chodzi o dno, to powinno być również w miarę płaskie, przez co powierzchnia styku z płytą będzie jak największa. Grube i płaskie dno sprawia, że do gotowania zużywa się nieco mniej energii niż przy tanich i bardziej okrągłych naczyniach. Przy płycie indukcyjne i elektrycznej zobaczysz różnicę także na rachunku za prąd. Kiedy temperatura jest taka sama na całej powierzchni dna mniejsze jest ryzyko przypalenia potrawy. Ma się też większą kontrolę and samym procesem przygotowania, o czym wiedzą profesjonaliści.

Najlepsze garnki to tradycja

Niegdyś w każdej kuchni musiała znajdować się przynajmniej jedna żeliwna patelnia. Najlepsza do smażenia kotletów mielonych, schabowego i niezastąpiona przy naleśnikach. O dobrą żeliwną patelnię obecnie jest zdecydowanie trudniej niż o wersję stalową. Żeliwne patelnie mają jednak dużą wadę – wymagają sporej ilości tłuszczu. W tym temacie przodują garnki stalowe, które wymagają jedynie kropelki oleju dla poślizgu. Kupując garnek, czy to w zestawie czy to pojedynczo, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jego wagę. Dobre naczynie powinno być ciężkie samo w sobie, bez pokrywki, wtedy możemy mieć pewność, że jest dobrej jakości. Dodatkowo warto też zwrócić uwagę na rączki – czy nie są zrobione z plastiku, który zacznie się topić przy pierwszym kontakcie z wysoką temperaturą. Jeśli mają odłączane uchwyty to może stanowić dodatkową zaletę, dzięki temu można tych samych garnków użyć do zapiekania. Decydując się na zakup pełnego zestawu od razu dajemy sobie komfort i pewność, że wszystkie elementy będą jednakowo dobrej jakości. Tak, by w przyszłości nie okazało się, że szafkę mamy pełną naczyń o różnej gramaturze i użyteczności.

60 Sekund Biznesu: Wzrost na rynku kredytów mieszkaniowych

Wideo

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3