MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najgorsze dodatki do kanapki. Te składniki sprawią, że posiłek z pieczywem będzie niezdrowy i tuczący. Czym je zastąpić?

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kanapka to pełnoprawny posiłek, który może być zdrowy – równie łatwo można jednak przekształcić go w bombę kalorii, tłuszczu i niezdrowych związków. Zobacz najgorsze dodatki do pieczywa, które zrujnują kanapkę. Sprawdź też, które składniki sprawdzą się zamiast nich.

Spis treści

Jak zrobić zdrowe kanapki? Najgorsze i najlepsze dodatki do pieczywa

Aby zrobić zdrowe kanapki, trzeba przede wszystkim wybrać odpowiednie pieczywo i dodatki do niego. To od nich zależy, czy jedzenie pieczywa będzie niezdrowe jak sięganie po fast food, czy też pomoże zadbać o dobrą, zbilansowaną dietę.

Przekrój przez sandwich z serem, szynką i warzywami w powiększeniu
To, co kładziesz na pieczywo, może zepsuć zdrowy posiłek i sprawić, że kanapka będzie wysokokaloryczna i niezdrowa. Zobacz najgorsze dodatki do kanapki oraz dobre opcje zamiast nich. Sam Armstrong/Getty Images

Zaletą posiłku w postaci kanapki – a częściej dwóch złożonych razem w sandwich – jest wygoda przygotowania, zabierania na wynos i jedzenia. Skompletowanie zdrowej kanapki na śniadanie czy inny posiłek nie powinno być trudne, gdy sprawdzisz nasze podpowiedzi.

Jakie kanapki są najzdrowsze?

Najzdrowsze kanapki to te, które dostarczają jak najwięcej niezbędnych składników odżywczych i minimum tych szkodliwych. Odpowiedni wybór produktów to absolutna podstawa, są jednak pewne szczegóły, w które warto się zagłębić, by jedzenie pieczywa z dodatkami było korzystne dla organizmu.

Czytaj też: Jak jeść chleb na diecie?

  • Tostowanie chleba – wiele osób podpieka swoje pieczywo w tosterze czy opiekaczu. Ceną za chrupkie i twarde brzegi są jednak często poranione dziąsła i wnętrze ust, co może doprowadzić do stanów zapalnych. Rumiane brzegi są nie tylko trudne do zjedzenia, ale też szczególnie niekorzystne w diecie osób z cukrzycą i insulinoopornością, gdyż zaburzają glikemię bardziej niż pieczywo niepoddane tostowaniu.
  • Niedobór smarowidła – sucha kanapka nie jest smaczna, ciężko się ją gryzie i może się łatwo rozlecieć, szkoda więc nie posmarować pieczywa. Warto wybrać lżejszą opcję i pokryć kromkę w całości niż np. próbować pokryć kromkę chleba łyżeczką masła. Ten dodatek nie jest jednak zabroniony, zwłaszcza gdy reszta kanaki nie jest tłusta.
  • Nadmiar warzyw – mało kto zjada za dużo warzyw, przeważnie mamy ich w diecie za mało. Nie warto jednak pomieścić zbyt dużo w jednej kanapce, po warzywa i tak trzeba sięgać regularnie w ciągu dnia. Zbyt duża ilość może sprawić, że sandwich się rozpadnie (albo pospadają z otwartej kanapki), co dotyczy zwłaszcza warzyw mokrych. Warto całkiem zrezygnować z pomidora, ew. położyć cienkie plasterki na masło, a pomiędzy kromkami ograniczyć liczbę najbardziej mokrych dodatków. To m.in. ogórki zwykłe, małosolne i kiszone, papryka świeża i konserwowa, rzodkiewki, cukinia, tarta marchewka, buraczki. Więcej wody bez jej wydzielania w kanapce dodadzą sałaty oraz kiełki.
  • Nieodpowiednie krojenie – dodatki do pieczywa powinny być pokrojone cienko, co ułatwia ich równomierne rozłożenie oraz gryzienie kanapki. Składniki nie będą wypadać czy się ciągnąć, łatwiej będzie też nie przesadzić z ich ilością.
  • Zła kolejność dodatków – kanapka będzie stabilniejsza, jeśli zaczniesz od cięższych dodatków (jak np. mięso, tofu), a lżejsze dasz na wierzch, jak np. plastry awokado, ser, warzywa, a na końcu sałata. Użyj np. pasty do pieczywa, by przykleić nią do kanapki wędlinę, oraz sosu, by podobnie przylepić na niego plasterki warzyw do sera.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najgorsze dodatki do kanapki. Te składniki sprawią, że posiłek z pieczywem będzie niezdrowy i tuczący. Czym je zastąpić? - Strona Zdrowia

Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto