MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania...
fot. yasuhiroamano/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 251) i azotyn sodu (E250)

Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania mięsa, konserw mięsnych oraz serów. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 0,7 mg/kg masy ciała. Jego zadanie polega głównie na zapobieganiu rozwoju bakterii Clostridium Botulinum, czyli laseczki jadu kiełbasianego. Niestety podczas zbyt długiego przechowywania żywności z azotanem i azotynem sodu również może dojść do przekształcenia się tych związków w rakotwórcze nitrozoaminy. Nadmierne spożycie tych konserwantów może powodować silny ból brzucha oraz swędzącą wysypkę na ciele.

Zobacz również

Trefl Sopot kontra King Szczecin. Czas na drugi finał Orlen Basket Ligi

NOWE
Trefl Sopot kontra King Szczecin. Czas na drugi finał Orlen Basket Ligi

Morderstwo w Domu Dziecka w Tomisławicach. Biegli badają powstania śladów krwawychFOT

NOWE
Morderstwo w Domu Dziecka w Tomisławicach. Biegli badają powstania śladów krwawychFOT

Polecamy

Rozkład jazdy pociągów Ełckiej Kolei Wąskotorowej w sezonie 2024

Rozkład jazdy pociągów Ełckiej Kolei Wąskotorowej w sezonie 2024

Ponad 22 mln euro dla miasta i gminy Ełk

Ponad 22 mln euro dla miasta i gminy Ełk

III Ogólnopolskie Grunwaldzkie Biegi Przełajowe

III Ogólnopolskie Grunwaldzkie Biegi Przełajowe