Jaką pizzę możesz zamówić w pizzeriach w Olsztynie?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Proces ten trwa od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia używa się niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, by grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.
Dodatki, jakie na niej zobaczymy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. W celu dopełnienia smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Z łatwością znajdziesz ją w pizzeriach w Olsztynie. Można dodać, że ten rodzaj pizzy został wpisany na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
Jest to rodzaj pizzy do którego nie używa się sosu pomidorowego. Smaruje się ją sosem na bazie krowiego mleka. Z dodatków można wymienić: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Nie może też zabraknąć sera, np. pleśniowego. Ciasto odznacza się większą chrupkością, a podczas wyrastania potrzebuje więcej czasu.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Olsztynie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Olsztynie
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Pomysły na fit pizzę
Mimo, iż pizza jest bardzo popularna i smaczna, nie wszyscy mogą ją spożywać ze względu na wysoką kaloryczność. Możesz wykonać zdrowszą wersję pizzy w domu przy użyciu następujących zamienników:
- zamiast mąki możesz użyć np. płatków owsianych, kalafiora, cukinii lub bakłażana
- wybieraj chude rodzaje mięsa
- zadbaj o to, by na twojej pizzy pojawił się ser z jak najmniejszą ilością tłuszczu
Fit pizza z dodatkiem płatków owsianych
Składniki na ciasto:
- jajka
- 12 łyżek otrąb owsianych
- 4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
- 10 plasterków chudej szynki
- szklanka przecieru pomidorowego
- szczypta soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka przyprawy do pizzy
- duża cebula
- ząbki czosnku
- 6 pieczarek
- pomidor
Sposób przygotowania:
- jajka dokładnie wymieszaj z serkiem, solą i proszkiem
- dodaj otręby i wymieszaj
- odstaw na 15 minut, aby ciasto zgęstniało
- wylej do wyłożonej papierem formy (bez tłuszczu) i piecz 15 minut w temp. 200° C
- cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę
- podduś w łyżce wody, następnie dodaj przecier, sól, paprykę i zioła i duś kilka minut
- posmaruj ciasto przecierem, ułóż na wierzchu plasterki szynki, pomidor i pokrojone pieczarki
- zapiekaj pizzę jeszcze 10 minut
![od 7 lat](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/7.webp)
Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?