Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Okazuje się, że wnętrzności nie tylko można smacznie...
fot. 123rf

Podroby w kuchni. Czy warto je jeść? Jakie witaminy i mikroelementy zawierają? Przykłady przepisów

Podroby - czy warto je jeść?

Okazuje się, że wnętrzności nie tylko można smacznie przyrządzić, ale też mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie!

Wątroba jest jednym z najpopularniejszych podrobów. Zawiera w sobie między innymi witaminę B12, witaminę A czy żelazo oraz cynk. Serca z kolei zawierają koenzym Q10, który jest silnym przeciwutleniaczem. Języki są bogate w tłuszcz oraz zawierają sporo minerałów. Mózgi również mają wysoką zawartość tłuszczu, zawierają też przeciwutleniacze i selen. Nerki są dobre na... nerki oraz działają przeciwzapalnie. Żołądki są świetnym źródłem białka, zawierają też między innymi cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2 oraz niacynę. Natomiast flaczki zawierają w sobie selen, białko, żelazo i witaminę B.

Zobacz również

Długo oczekiwane zwycięstwo piłkarek nożnych Górnika Łęczna

Długo oczekiwane zwycięstwo piłkarek nożnych Górnika Łęczna

Ale zabawa! Świętokrzyski Festiwal Smaku tradycyjnie przyciągnął tłumy [NOWE ZDJĘCIA]

Ale zabawa! Świętokrzyski Festiwal Smaku tradycyjnie przyciągnął tłumy [NOWE ZDJĘCIA]

Polecamy

Pojazdy wojskowe na drogach. Jest komunikat armii

Pojazdy wojskowe na drogach. Jest komunikat armii

Nowe połączenia czarterowe z Szyman. Dokąd polecimy?

Nowe połączenia czarterowe z Szyman. Dokąd polecimy?

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek