MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Popisowa rolada szpinakowa. Najlepszy przepis na roladę szpinakową z łososiem i serkiem. To idealna przekąska na Wielkanoc

Redakcja
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem. Przygotuj ją na specjalną okazję, a twoi goście będą zachwyceni. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem. Przygotuj ją na specjalną okazję, a twoi goście będą zachwyceni. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na efektowną przekąskę na Wielkanoc lub inną specjalną okazję? Proponuję sprawdzony przepis na roladę szpinakową z łososiem. To pyszne danie, które pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Zobacz wskazówki krok po kroku, jak zrobić roladę szpinakową. Wypróbuj przepis.

W skrócie:

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem twarożkowym smakuje wyśmienicie. To ciekawy i efektowny sposób podania przekąski. Mam dla ciebie przepis na lekkie i elastyczne ciasto szpinakowe, które podczas zwijania w roladę nie pęka i pięknie zachowuje kształt. Proponuję posmarować ciasto serkiem twarożkowym śmietankowym, ale jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz sięgnąć po serek ziołowy lub samemu doprawić go np. posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienitą roladę szpinakową z łososiem.

Przepis na roladę szpinakową z łososiem

czas przygotowania: ok. 2 godziny
duża porcja
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 450 g szpinaku (waga po odparowaniu mrożonego szpinaku na patelni),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 500 g sera twarożkowego śmietankowego lub ziołowego,
  • 200 g łososia wędzonego.

Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem?

  1. Rozmrożony szpinak przełóż na patelnie i podsmażaj, aż cała woda odparuje.
  2. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, masło, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze minutę.
  3. Przełóż szpinak na gęste sitko, by jeszcze maksymalnie pozbyć się nadmiaru soków.
  4. Gdy szpinak wystygnie, możesz zacząć robić roladę. Rozdziel żółtka od białek.
  5. Białka ubij na sztywną pianę.
  6. Żółtka wymieszaj z przestudzonym szpinakiem i czubatą łyżką mąki pszennej.
  7. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
  8. Wylej ciasto na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Piecz ok. 30 minut w 170 stopniach.
  10. Jeszcze ciepłą roladę odwróć, zdejmij ostrożnie z papieru i zawiń w drugi papier na kształt rolady. Zostaw do wystudzenia.
  11. Wystudzone ciasto rozłóż na płasko i posmaruj serkiem twarożkowym. Poukładaj na nim plasterki łososia wędzonego.
  12. Zwiń całość w ciasną roladę i owiń folią spożywczą. Schowaj do lodówki na minimum godzinę, by całość się połączyła i ładnie kroiła na plastry.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Popisowa rolada szpinakowa. Najlepszy przepis na roladę szpinakową z łososiem i serkiem. To idealna przekąska na Wielkanoc - Strona Kuchni

Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto