14 z 22
Poprzednie
Następne
Potrawy z dzikich roślin. Sprawdzone przepisy na dania z „chwastów”. Zupa z pokrzyw, sałatka z fiołków, omlet z podagrycznikiem i nie tylko
Młode pędy chmielu
Młode pędy chmielu rosną dziko, a czasem też w ogrodach. Są pyszne. W taki sam sposób można potraktować młode pędy jeżyny bezkolcowej.
Przygotowanie
Zrywamy młode pędy chmielu – długości ok. 10-15 cm (dłuższe będą łykowate). Po umyciu wkładamy je do wysokiego garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez ok. 10 minut (najlepiej pędy gotować jak szparagi – „na stojąco”, szczytami do góry). Pędy odcedzamy – i podajemy. Możemy zrobić to na kilka sposobów:
- posypane podsmażoną bułką tartą
- polane octem balsamicznym (lub sosem winegret)
- chwilę podsmażone na patelni – na oliwie, z dodatkiem czosnku.