Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Pyszny sok z marchwi na zimę. Wypróbuj przepis na domowy napój pełny witamin. Poradzisz sobie bez sokowirówki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Domowy sok marchewkowy to prawdziwa bomba witaminy B, E, C i karotenu. Można pić go w ramach zdrowego deseru. Aby przygotować zdrowy sok z marchwi, nie potrzebujecie sokowirówki, ani wyciskarki wystarczy blender kielichowy. Zobacz prosty przepis na słodki sok z marchwi nie tylko dla dzieci.

W skrócie

Domowy sok z marchwi najlepiej smakuje świeżo wyciskany, ale można go także zapasteryzować na później. W takim przypadku gorący sok z marchwi należy przelać go do wyparzonych butelek zakorkować i pasteryzować w garnku z gorącą wodą przez 15 minut w temperaturze 85° Celsjusza. Woda powinna sięgać do połowy butelki, a na dnie garnka warto ułożyć ściereczkę kuchenną lub ręcznik, aby zapobiec obijaniu się butelek.

Sok z marchwi w szklance stojący na drewnianej desce, wokół leżą plastry marchewki i jabłka
Domowy sok z marchwi z blendera można przecedzić przez sitko, aby nadać mu przejrzystości. Anna Daniluk

Sok z marchwi z blendera – prosty przepis

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Jak zrobić sok z marchwi w blenderze?

Przygotowanie:

  1. Marchewki trzeba umyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry o grubości 1 cm.
  2. Następnie warzywa należy włożyć do blendera kielichowego i rozdrabniać je w trybie pulsacyjnym.
  3. Kolejnym krokiem jest dolanie szklanki wody i blendowanie do uzyskania jednorodnego płynu.
  4. Gotowy napój trzeba przecedzić przez sitko do dzbanka, aby uzyskać przejrzysty sok z odrobiną naturalnego osadu.
  5. Świeży sok z marchwi najlepiej pić od razu.

Z czym łączyć sok z marchwi?

Domowy sok z marchwi można przyrządzić z wieloma owocami i warzywami. Szczególnie polecamy wymieszanie go z selerem naciowym lub z jabłkiem, gruszką i pomarańczą. Warto wiedzieć, że sok z blendera konsystencją będzie przypominał znany napój przecierowy z dzieciństwa. Taki sok à la Kubuś można także robić z dodatkiem banana, który będzie smakować najmłodszym dzieciom.

Sposób na resztki warzyw z wyciśnięcia soku

Sok marchewkowy z blendera można także podawać bez przecierania przez sito, wtedy będzie odżywczym koktajlem. Jeśli jednak wolicie klarowne napoje, to pozostałości warzyw warto dodać do pasztetu, ciasta marchewkowego albo do gulaszu. W taki sposób nic się nie zmarnuje.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pyszny sok z marchwi na zimę. Wypróbuj przepis na domowy napój pełny witamin. Poradzisz sobie bez sokowirówki - Strona Kuchni

Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto