Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Różnorodne białka to o 50 proc. mniejsze ryzyko nadciśnienia. Spożywanie w diecie wielu jego źródeł zalecane przez ekspertów

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Szacuje się, że w Polsce na nadciśnienie tętnicze krwi choruje ponad 10 mln osób, a do 2035 r. liczba ta wzrośnie nawet o 5 mln!
Szacuje się, że w Polsce na nadciśnienie tętnicze krwi choruje ponad 10 mln osób, a do 2035 r. liczba ta wzrośnie nawet o 5 mln! demaerre/123RF
Zbyt wysokie ciśnienie krwi to główny czynnik rozwoju chorób serca, który może zwiększać ryzyko niedokrwiennego udaru mózgu aż 30 razy! W zapobieganiu nadciśnieniu kluczowa jest dieta – nie tylko ta bez nadmiaru soli. Według najnowszych doniesień ryzyko rozwoju tego problemu zależy od źródeł spożywanego białka. Wyjaśniamy, w jaki sposób dobór produktów białkowych może zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego nawet o 50 procent.

Spis treści

Różnorodne białka w diecie to niższe ciśnienie krwi

Zbilansowana dieta i umiarkowana aktywność to elementy stylu życia chroniącego przed wieloma współczesnymi problemami zdrowotnymi, w tym przed nadciśnieniem tętniczym. Uważa się także, że ryzyko jego rozwoju zwiększa jadłospis dostarczający nadmiar soli i nasyconych kwasów tłuszczowych

Najnowsze obserwacje dotyczą natomiast spożycia białek. Jak potwierdzili naukowcy z Południowego Uniwersytetu Medycznego w Chinach, u osób sięgających po różnorodne źródła białka ryzyko rozwoju nadciśnienia krwi jest mniejsze niż u tych, które stosują mało zróżnicowaną dietę. Jak czytamy na łamach czasopisma „Hypertension”, spożywanie wielu rodzajów produktów białkowych może zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego o 50 procent.

Badanie polegało na przeprowadzeniu ankiety żywieniowej co 2-4 lata, a warunkiem uczestnictwa w eksperymencie był udział przynajmniej w 2 z 7 rund ankietowania. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zdrowia ponad 12 tys. osób, z czego 53 proc. stanowiły kobiety, a 47 proc. – mężczyźni. Przeszkoleni dietetycy przez 3 dni zbierali szczegółowe informacje o spożywanych potrawach, a na podstawie uzyskanych danych ustalili główne źródła białka pokarmowego.

W analizie danych uwzględniono informacje o spożyciu konkretnych źródeł białka z dzienników żywieniowych uczestników. Należały do nich:

  • pełne ziarna zbóż,
  • oczyszczone ziarna zbóż,
  • przetworzone mięso czerwone,
  • nieprzetworzone czerwone mięso,
  • drób,
  • jaja,
  • rośliny strączkowe.

Za każdy z tych produkt w jadłospisie naukowcy przyznawali uczestnikom jeden punkt. Każdy respondent mógł otrzymać od 0 do 8 punktów. Dodatkowo podczas trwania eksperymentu obserwowano, czy u uczestników rozwija się nadciśnienie tętnicze krwi.

Które produkty białkowe spożywać i na co zwrócić uwagę?

Na podstawie zebranych informacji ustalono, że osoby, które spożywają białko pokarmowe z różnych źródeł (więcej niż dwóch) chorują na nadciśnienie tętnicze o ponad połowę rzadziej, niż osoby jedzące mniej niż dwa wyżej wymienione produkty.

– Spekulowaliśmy, że spożywanie większej różnorodności białek i w odpowiedniej ilości może zagwarantować dostarczanie różnych niezbędnych aminokwasów, co przekłada się na lepszy stan odżywienia – podsumowali autorzy badania.

Monitoruj swoje ciśnienie

Materiały promocyjne partnera

Choć było to badanie obserwacyjne, jego wyniki sugerują, że spożywanie w diecie wybranych białek pochodzenia roślinnego i zwierzęcego może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi i przynieść korzyści dla serca. Na pewno nie będą to jednak produkty przetworzone – najważniejsze w diecie są pokarmy poddane jak najmniejszej obróbce kulinarnej. Teraz potrzebne są dalsze prace, które pomogą lepiej zrozumieć zaobserwowane zależności.

Należy przy tym pamiętać, że samo spożywanie białka z różnych źródeł nie sprawi, że ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze krwi spadnie samoistnie. Konieczna jest również eliminacja z jadłospisu nadmiaru sodu i soli oraz produktów przetworzonych, zwłaszcza z dodanym cukrem i białą mąką. Warto także podejmować umiarkowaną aktywność fizyczną na poziomie 150-300 minut tygodniowo, co wspiera funkcjonowanie układu krążenia.

Skuteczną dietą w walce z nadciśnieniem tętniczym krwi, która zwiera różnorodne źródła białka, a także pokrywa zapotrzebowanie na niezbędne witaminy i związki mineralne, jest dieta DASH.

Źródło: Hypertension: Protein variety may be key Medical News Today

Wygodne buty sportowe idealne na spacer!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Różnorodne białka to o 50 proc. mniejsze ryzyko nadciśnienia. Spożywanie w diecie wielu jego źródeł zalecane przez ekspertów - Strona Zdrowia

Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto